Zimsko računanje vremena u Rusiji i ljeti

Noćas, odnosno ujutro u 03:00 sata, kazaljke satova pomjerit će se jedan sat unazad, odnosno na 02:00 sataa. Tako će početi zimsko računanje vremena u većem dijelu svijeta.

I Rusija će noćas preći na zimsko računanje vremena, no početkom ljeta ostat će na njemu, dok će ostali ponovo pomicati kazaljke. Rusija je 2011. godine prešla na ljetno računanje vremena i do sada ga nije mijenjala. No sada se vraća na zimsko – na kojem namjerava i ostati. Stanovnici Moskve nemaju ništa protiv toga.

“Promjena je dobra, jer do sada je u večernjim satima je uvijek bio mrak. Sada će barem jedan sat duže biti svjetlije”, kaže Moskovljanin Ruslan.

Njegov sugrađanin Ivan smatra kako ova odluka neće utjecati ni na šta i “da se niko neće uzrujati”.

Usklađivanje s izlaskom sunca

Poslanici u Parlamentu, koji su preložili promjenu računanja vremena, kažu da ljetno računanje stvara stres i zdravstvene probleme, posebno za stanovnike sjeverne Rusije. Tamo su jutra u mraku duže tokom teških zimskih mjeseci.

Također, naveli su medicinske izvještaje o učestalim saobraćajnim nesrećama u jutarnjem periodu i za to krive ljetno računanje vremena. Neki od stručnjaka ne misle tako.

“Veliki minus je što ćemo, zbog hirova nekolicine ljudi, opet sve mijenjati, 142 miliona ljudi će se opet morati navikavati na novo računanje vremena. To je ono što mi se ne sviđa u ovom zakonu”, izjavio je zamjenik direktora Instituta za geografiju Arkadij Tiškov.

Odlukom predsjednika Rusije Vladimira Putina da se pređe na permanentno zimsko računanje vremena, smanjit će se vremenska razlika između Rusije i većine Evropskih zemalja za oko sat vremena. Cilj je da lokalno vrijeme bude što usklađenije s izlaskom sunca.

Izvor: Al Jazeera i agencije