Žirafa Jovanča u borbi s jagodinskom zimom

Srbija se prethodnih dana borila s mrazom, minusom, pa i snježnim nanosima. Iako to za ovo doba godine nije ništa novo, izazovno je i neobično onima koji su iz tropskih krajeva. Al Jazeerina ekipa ispitivala je kako u zoološkim vrtovima u Srbiji zimuju životinje koje u svojim prirodnim staništima nikada ne bi vidjele snijeg.

Životinja na sprat, šest metara visok Jovanča, mužjak žirafe, najpoznatiji je stanar Zoološkog vrta u Jagodini. Veterinar Vladimir Jovanović, koji ga je kao bebu hranio na cuclu, u ovom trenutku najviše brine o tome da se temperatura u zatvorenom prostoru, gdje žirafa boravi preko zime, ne spusti ispod 16 stepeni. Kada se to dogodi, sa vrha zidova šest kalorifera na gas automatski se aktivira. Zima je duga i u Jagodini vrlo hladna. Do proljeća žirafa samuje.

“Teško podnosi, znate. On voli mnogo da ide napolje. Napolju odmah zna da ima više posetilaca. On voli da se druži sa ljudima. Videli ste da prilazi odmah, da voli da se mazi, tako da mu ova zima baš ne prija, ali brzo će proleće, pa će on napolje i biće opet srećan”, kaže veterinar Jovanović.

Generacijama u zatočeništvu

Za vremenske ekstreme spremna je peć na drva. Iako u prirodi tako nešto nikad ne bi iskusila, ta žirafa je prije tri godine u Jagodini preživjela i minus 25 stepeni.

“Više od 40 centimetara snega napadalo je u Jagodini ovih dana. Zato su antilope, zebre i afrička vrsta govečeta prvi put ove godine napolju, ali i to samo na pola sata, da ‘protegnu noge’, što se kaže. Posle toga odmah se vraćaju na toplo”, javlja Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

U beogradskom zoološkom vrtu mala kengurica Žozefina, iako od Australije udaljena hiljadama kilometara, sasvim se prilagodila balkanskoj zimi. Među svoje nestašluke ubraja odlazak u prodavnicu, pljuckanje koštica od trešanja po dnevnoj sobi i pokvaren laptop. Kada je prerano ispala iz majčine torbe, ona ju je odbila primiti nazad.

“Onda sam ja nju stavio u torbu, jednu malu torbicu, i ja sam nju nosio kući. Ona je živela pet meseci sa mnom u stanu. Bili smo cimeri. I u početku svaka tri sata sam morao ustati – ja sam nju hranio pipetom”, priča veterinar Jožef Ezveđ.

Avanturistički ili skladno

To što egzotične životinje iz tropskih krajeva mogu opstati na zimi u Srbiji, koja umije biti veoma hladna, dešava se zbog toga što u snijeg ne dolaze pravo iz divljine, već se generacijama odgajaju u zatočeništvu, namjenski za zoološke vrtove. Za svaku od tih vrsta poštuju se strogi uslovi i procedure.

“Mi prvo stavljamo ‘na kantar’, takoreći, da li mi imamo uslova da držimo određenu životinjsku vrstu. Ako nemamo uslove za tu životinju, na primer za gorile nemamo uslove i mada bi bilo izuzetno atraktivno, mi nemamo uslove da držimo gorilu. Znači, nećemo ni da maštamo o gorilama”, dodaje veterinar Ezveđ.

Zato oni koji jesu tu žive avanturistički ili skladno – u bračnoj idili.

Izvor: Al Jazeera