Oglasi

Život na granici Hrvatske i Slovenije

Ivana Brkić posjetila je granicu Hrvatske i Slovenije i provjerila kako se slažu prvi susjedi.

Odnose Hrvatske i Slovenije godinama opterećuje nekoliko istih otvorenih pitanja - Ljubljanska banka, vlasnišništvo planine Sveta Gera, nuklearni otpad iz Krškog... dok su političari utvrđivanje granice na moru i kopnu prepustili Arbitražnom sudu.

Reporterka Al Jazeere Ivana Brkić posjetila je granicu Hrvatske i Slovenije i provjerila kako se slažu prvi susjedi.

"Ovo je ključ koji otvara vrata Europske unije (EU). Dušan Prajner iz Općine Štrigova s hrvatske strane granice ima ga posljednjih pet godina otkad je Slovenija u šengenskom režimu", izvještava Brkić.

Ima i zemlju u Sloveniji, do koje, kad poželi, mora proći ovim putem.

Zaključati granicu za sobom

"Izlazite s traktorom, podižete rampu, pa onda pređeš granicu. Opet treba zaključati granicu za sobom. Zakomplicirao se malo život, ali što možemo", objašnjava Prajner.

Dobre odnose u pograničnom području, priča Stanko iz Štrigove, nisu prekinule ni najžešće prepirke političara. Sa susjedima iz Slovenije, kaže, nema problema.

"Dobro živimo. Mi smo si dobri, živimo u slogi."

Tako kažu svi, iako granica 20 godina nakon raspada bivše zajedničke države još nije utvrđena. O tome se odlučuje na Arbitražnom sudu.

Osim toga, Hrvatska i Slovenija godinama imaju nekoliko istih otvorenih pitanja. Načelnik hrvatske općine Štrigova ipak misli da dva naroda veže više dobrih stvari nego što ih loših razdvaja.

"Razdvajaju nas povremeno pojedinačni slučajevi i neke inicijative kad se pojavi nacionalni naboj i s jedne i s druge strane i možemo reći sa sisgurnošću da onog pravog odnosa ima i da je on dominantan", priča Stanislav Rebernik.

"Granice između Hrvatske i Slovenije fizički postoje. No, ljudi iz ovog kraja nas u uvjeravaju da barijera između njih zapravo ni nema", javlja Brkić.

To potvrđuju i u općini Razkrižje sa slovenske strane granice. Načelnik Stanko Ivanušič odlično se slaže s hrvatskim kolegom.

Iz dvorišta gleda u Hrvatsku

Nedavno mu je ponudio priključak na slovenski pročiščivač, a redovito, kaže, zajedno organiziraju razne sportske i kulturne priredbe.

"Rezultat te suradnje su neke prilike u kojima obje države dopuštaju, naprimjer, otvaranje granica na naš vjerski praznik 18. augusta. Međimurci, Prleki i Prekmurci slobodno prelaze granicu i družimo se tako posljednje tri godine", kaže Ivanušič.

Njegov sumještanin iz dvorišta gleda u Hrvatsku, gdje ima zemlju. Granice bi Feliks Voznič potpuno ukinuo. I to odmah, a ne tek onda kad Hrvatska uđe u šengenski režim.

"Kako bude bude, ali bi bilo bolje da granice nema. To je bezveze, košta previše novca",  kaže on.

Granica će uskoro i nestati. Prvi susjedi slobodno će se posjećivati i bez komplikacija obrađivati zemlju u drugoj državi.

Za neke druge susjede - istočnije i južnije od Hrvatske - izradit će se nove rampe, ključevi i propusnice.

Izvor: Al Jazeera