Život Rusina u hrvatskom mjestu Petrovci

U Petrovcima, mjestu na samom istoku Hrvatske, većinu stanovništva čine Rusini, narod iz grupe Istočnih Slavena čija se stara postojbina nalazila u Prikarpatskoj Rusiji, odnosno dijelu Ukrajine, na granici s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom

Njih oko 600 svakodnevne probleme u ovom mjestu dijeli sa svojim susjedima Hrvatima, Srbima i Ukrajincima. Iako govore različitim jezikom, problemi su im slični i trude se da ih riješe zajedno.

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak posjetila je petrovačku zajednicu Rusina, koji su po vjeroispovijesti Grkokatolici.

„Ovdje žive gotovo dva stoljeća. Prije rata ih je bilo 900, ali ih je većina prognana“, rekla je naša novinarka. 

Koloda Sofran, Rusin iz ovog mjesta, svoje prognaničke godine proveo je u Zagrebu.

“Čim smo mogli, vratili smo se. Onda mi je sin reko – ako možeš oprostiti, idi. Ako ne možeš ostani tu. Ja sam rekao idem kući”, ispričao je Sofran. 

“Ja mislim da smo običaje sačuvali. Mi govorimo rusinski. Znamo govoriti ovako, vidite, ima grešaka u hrvatskom, zato što smo blizu tu, recimo, pa se mešalo stanovništvo”, objasnio je Sofran.

Nastava na rusinskom

Reporterka Al Jazeere kaže da u maloj područnoj školi djeca uče vlastiti jezik.

“Mi isto kući pričamo rusinski, a i taj ti jezik uopće nije težak”, kaže učenik šestog razreda osnovne škole u Petrovcu David Burčak.

Djeca uče rusinski zahvaljujući dodatnoj nastavi na maternjem jeziku, dok osnovni program pohađaju na hrvatskom.

Učiteljica Melana Đuđar kaže da program odlično funkcionira, međutim, na pitanje o današnjim odnosima među ljudima, nema jednostavan odgovor.

“Ajde da kažem da su dobri odnosi. Nema nekih provokacija u selu. Vidim da su mladi zajedno i u školi i u kafićima. Nadam se da će bit dobro, ali … ne znam”, rekla je ona. 

Izvor: Al Jazeera