Život se vraća u porušeni Kobani

Oprezno napuštaju kuće, pod budnim okom onih koji su im izborili slobodu. Kurdske snage sada kontroliraju Kobani, a život se lagano vraća na njegove ulice.

Ipak, dug je put pred desecima hiljada izbjeglica koje su pobjegle pred sukobima i koje se vraćaju u naselja poput ovog, a kuće su sravnjene sa zemljom. Uništena su cijela naselja, a lokalni zvaničnici tvrde da je u četveromjesečnim borbama uništena barem polovina grada.

Sirijskim izbjeglicama u Turskoj povratak neće biti lagan, a u utorak su hiljade došle na granicu nadajući se da će je moći prijeći. Ipak, zvanično je i dalje zatvorena, a Turske snage sigurnosti im ne dopuštaju prelazak. Izbjeglice u turskom gradu Suruču slave.

Zajednički uspjeh

“Mnogi Kurdi iz svih dijelova Turske došli su ovamo. Slavimo i nadamo se lijepom ishodu. Došli smo ovdje zbog Kobanija. Oslobođen je i mi se radujemo”, kazala je kurdska izbjeglica iz Kobanija Dilber Muslum.

“Kobani je potpuno oslobođen. Sretni smo i slavimo. Ovdje su i svi naši prijatelji. Sretni smo jer je ISIL [grupa Islamska država Irak i Levant] otjeran iz Kobanija. Nadamo se da ćemo se uskoro moći vratiti na svoje”, zaključio je Halid Muhammed, izbjeglica iz tog grada.

Oslobađanje Kobanija zajednički je uspjeh američke avijacije te kurdskih boraca u Iraku i Siriji, kao i diplomatskih napora zahvaljujući kojima je Turska pustila Pešmerge u taj grad. Ipak, daleko od toga da je borba protiv ISIL-a gotova. Ova grupa i dalje drži stotine gradova oko Kobanija, a sada već svi znaju njihove kapacitete.

Izvor: Al Jazeera