Život Sudanaca u mraku

Sudan je jedna od najinovativnijih afričkih država na polju tehnologije proizvodnje električne energije. Uprkos tome, dvije trećine Sudanaca živi bez struje, javlja iz Khartouma reporter Al Jazeere Mohammed Vall.

“Ova fabrika u Khartoumu proizvodi mjerače struje. Sagradili su je Kinezi. Međutim, posao obavljaju mladi sudanski tehničari. Proizvodnja je premašila domaće potrebe. Stoga je naredni korak izvoz u susjedne države”, kaže on.

Koristeći posljednju verziju takozvanih geografskih informatičkih sistema, dvojica zaposlenika nadgledaju cijelu strujnu mrežu u Sudanu. Kompjuterizirana usluga pretplate, dodaje Vall, zamijenila je tradicionalni način plaćanja struje.

“Na isti način na koji u trgovini mogu kupiti hljeb, dolazim i do količine električne energije koja mi je potrebna ili koju sebi mogu priuštiti.”

Iz sudanske Elektrodistribucije kažu kako se kompanija trenutno priprema za izvoz te tehnologije u mnoge države. Trenutno su potpisali ugovore s Jemenom, a razmatraju slične aranžmane s Etiopijom, Eritrejom, Džibutijem i Čadom.

Složeni problem

No, progres kojim se hvale nije poboljšao kvalitet života većine stanovništva. Blizu 65 posto Sudanaca još nema pristup električnoj energiji, uprkos tome što je u toj državi izgrađeno blizu 50 hidroelektrana, uključujući postrojenje Meroi, koje bi Sudan trebalo pretvoriti u izvoznika struje.

Ali kapacitet te hidroelektrane od 1.200 megavata nije dovoljan, pa Sudan uvozi struju iz Etiopije. Čak i u predgrađu glavnog grada Khartouma ljudi žive u mraku.

“Ovaj problem u Sudanu je veoma složen, mada ne bi trebalo biti tako. Ako, poput nas, živite u gradu, trebali biste imati ovu uslugu, ali oni stalno pronalaze nove izgovore”, navodi Sudanac Esh-Sheikh.

Vlada Sudana najavljuje gradnju novih hidroelektrana u predstojećim godinama, kako bi odgovorila na potrebe stanovništva. Međutim, slaba ekonomija i brz rast populacije u gradovima zahtijevaju mnogo hitnije rješavanje problema.

Izvor: Al Jazeera