Život u kampu usred jordanske pustinje

Izbjeglički kamp Azraq u Jordanu, izgrađen je usred pustinje. Planirano je da u njemu bude smješteno 130.000 sirijskih izbjeglica, ali danas je dom za njih 18.000. Loši uvjeti su jedan od glavnih razloga zbog kojih su ga mnogi napustili, zaklevši se da se nikad neće vratiti.

Kamp Azraq nije sredina pogodna za dvoje bolesne djece Mohammada al-Hamada. Imaju rijetko genetsko oboljenje koje će se razviti u karcinom kože ako se budu izlagala ultraljubičastom svjetlu. Zbog toga ne mogu ići u školu niti se igrati napolju.

„Neće dugo živjeti ako se budu izlagala suncu. Humanitarne organizacije ne pokrivaju troškove za lijekove. Kad bih živio izvan kampa i radio, mogao bi ih sam kupovati. Ali zaglavio sam ovdje bez novca i posla. Ne mogu se vratiti u Raku, ne trebam vam objašnjavati zašto“, kaže.

U Azraqu ima mnogo slobodnog mjesta. Jordanska vlada ograničila je ulazak izbjeglicama iz Sirije, navodno iz straha da bi se takozvani ekstremistički borci mogli skrivati među izbjeglicama koje prelaze granicu.

Kamp ima veliki supermarket u kojem izbjeglice mogu trošiti novčanu pomoć koju dobijaju, ali struje nema, javlja Nisreen El-Shamayleh iz Azraqa.

„Međutim, kamp je bilo teže popuniti zbog toga što je izoliran i pust. Humanitarne organizacije kažu da je prošle godine u njega prebačeno 40.000 izbjeglica, ali više od polovine je otišlo. Trenutno ovdje živi tek nešto više od 18.000 ljudi“, navodi ona.

Bolje na ulici

Prije šest mjeseci, Feryal al-Khalaf iz Idliba napustila je Azraq. Dobila je dozvolu za putovanje koja je važila dvije sedmice, ali se nije vratila. Sada živi u Irbidu na sjeveru Jordana. Jedva preživljava, ipak kaže da bi radije živjela na ulici nego se vratila u Azraq.

„Tamo je prevruće. Moja djeca su se često razbolijevala. Također, nisam se osjećala sigurnom. Noću bih čula korake vani. Moj blok je imao samo toalete. Nisam se mogla istuširati, jer je oko mene uvijek bilo mnogo muškaraca i žena koje nisam poznavala. Taj kamp uopće nije za ljudska bića“, govori ona.

Humanitarne organizacije smatraju da će se izbjeglice kad-tad vratiti iz gradova.

„Odlučit će da se vrate jer se neće moći nositi sa situacijom, visokom stanarinom i drugim troškovima. Također, kad čuju da će u kamp biti uvedeni struja i druge besplatne usluge, vratit će se i bit će dobrodošli“, navodi Jamal Yacout iz UNHCR-a.

Od početka godine ukinuta je pomoć za izbjeglice koje žive izvan kampova. Sirijci smatraju da je cilj nove jordanske politike prisiliti ih da žive samo u kampovima kojima vlada i upravlja – kampovima u kojima će vjerovatno provesti dugi niz godina.

Izvor: Al Jazeera