Život u predgrađu Pariza kao u getu

Prije deset godina u pariskom predgrađu Clichy-Sous-Bois, čije stanovništvo čine uglavnom migranti, počeli su neredi izazvani smrću dvojice tinejdžera tuniskog i malijskog porijekla.

Uprkos obećanjima vlasti da će investirati u to predgrađe francuske prijestolnice, stopa nezaposlenosti i dalje je visoka, a s ostalim dijelovima grada nije povezano željeznicom, autoputem ni magistralnom cestom.

Put u oba pravca može potrajati i tri sata. Zato Safiye, koja do posla pješači, a zatim se vozi autobusom i vozom, mora rano ustati. Živi tek nekoliko kilometara od centra Pariza, ali put iz njenog naselja nije jednostavan. Milioni stanovnika pariskih predgrađa su u istoj situaciji.

“Uvijek je problem doći na posao. Poslodavci znaju reći: ‘Vidite, vi živite u predgrađu, ne znam hoćete li na vrijeme stizati na posao…’ I onda zaposle nekoga ko živi bliže”, kaže Safiye.

Stanovnici centralnog dijela Pariza i stanovnici predgrađa ponekad kao da žive u dva različita svijeta, a to je najočitije u predgrađu Clichy Sous Bois, udaljenom petnaestak kilometara od centra. Stopa nezaposlenosti ovdje je četiri puta veća od državnog prosjeka. Ljudi žive u siromaštvu i bez mogućnosti da se zaposle, a često su i žrtve predrasuda. Loše organiziran javni prevoz dodatni je problem.

Planirani projekti

“Pojedinci se osjećaju kao da žive u getu i da se ne mogu izvući odavde. Ovdje im je cijeli život i nemaju mogućnosti preseliti se u centar. U psihološkom smislu, to je veliko opterećenje, posebno za mlade ljude”, izjavila je zamjenica gradonačelnika Mariam Cisse.

Novinarka Al Jazeere Emma Hayward javlja kako se neki nadaju da će produžetak nove tramvajske linije do centra Pariza to promijeniti.

“Mnogi koji ovdje žive smatraju da je davno trebao biti napravljen i znaju da će gradnja trajati godinama”, javila je Hayward.

Za stanovnike ovog i drugih pariskih predgrađa vrijeme je dragocjeno. A sve dok se poboljšanje transportne mreže bude odgađalo, neće moći krenuti naprijed.

Izvor: Al Jazeera