Život u sjeni bespilotnih letjelica

Veliki vanjsko-politički izazov za sljedeću pakistansku Vladu je njen odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ali, zbog niza faktora, posebno napada bespilotnim letjelicama – veze između dvije države nisu baš najbolje.

Naš novinar je u Peshewaru, gdje se sastao s ljudima koji žive u sjeni bespilotnih letjelica.

Khairullah Jan je iz Sjevernog Waziristana, duboko u pakistanskim plemenskim područjima. Dobro zna kakav efekat napad bespilotne letjelice može imati.

Htio je biti ljekar

Vlada je novinarima ozbiljno ograničila putovanja u ova područja, tako da se s Al Jazeerom sastao ovdje u svom omiljenom kafeu u Peshawaru, gdje je nekad satima sjedio sa svojim bratom – nešto što više nikad neće opet moći.

“Moj brat Sanullah se vraćao kući iz škole. Ušao je u auto oko četiri popodne kad se desio napad. Bio je učenik, nije imao veze s militantima. Ni Amerikanci ni moja Vlada mi nikad nisu rekli zašto je ubijen”, kaže Khairullah Jan, brat žrtve bespilotne letjelice.

Khairullah i njegov brat Sanullah često su kupovali knjige.

Sanullah, koji je imao samo 16 godina kad je ubijen, htio je biti ljekar. Prema podacima grupa za ljudska prava, od 2004. godine je u napadima bespilotnih letjelica ubijeno gotovo 4.000 civila.

Prijatelji Karima Kana, također iz Sjevernog Waziristana, u Peshawaru su pokrenuli malu apoteku.

Njegov brat i sin poginuli su u napadu u decembru 2009. godine.

Njegova prva misao bila je osveta nad onima koji su mu ubili brata, ali, umjesto da uzme oružje, podigao je slušalicu, nazvao advokata i 2010. godine podnio tužbu protiv američke agencije CIA.

Od tada vodi kampanju u ime žrtava bespilotnih letjelica.

“Šef stanice CIA-e Jonathan Banks odgovoran je za smrt mog brata i mog sina. Naravno da sam ljut. Podnio sam tužbu okružnom Sudu protiv njega, a on je pobjegao iz zemlje. Nema pravde za moju tugu, niti za tugu drugih žrtava. To je loše za Pakistan, jer ljudi postaju bijesni i neki se žele boriti”, ističe Karim Khan, aktivista protiv bespilotnih letjelica.

A taj bijes pomaže grupama poput pakistanskih talibana da regrutiraju nove članove i ključni je faktor za rast antiameričkog raspoloženja.

Upućeni u program

Pakistan uvijek javno osuđuje napade bespilotnim letjelicama, ali oni koji su privatno upućeni u program kažu da se napadi ne mogu izvoditi bez prešutnog odobrenja pakistanske vojske.

“Veliki vanjskopolitički izazov za sljedeću Vladu je odnos sa Sjedinjenim Državama. Ako sljedeća Vlada ne zauzme čvrst stav o napadima bespilotnim letjelicama, bit će nepopularna kod naroda. No ako zauzme čvrst stav i zabrani ove napade, rizikuje gubitak milijardi dolara toliko potrebne američke pomoći i podrške. Možda je jedina opcija da u javnosti osudi napade, a privatno ih odobri“, javlja iz Peshawara reporter Al Jazeere Imran Khan.

Izvor: Al Jazeera