Žižek: Hrvatska i Slovenija dio su nove osovine zla

Žižek je komentarisao situaciju na istoku EU-a, a u središtu njegove analize jest Mađarska (EPA)

Slovenski ljevičar i filozof Slavoj Žižek tvrdi da države koje provode antiimigrantsku politiku čine novu “osovinu zla”, navodeći da  su to Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka, Poljska i baltičke zemlje. Njima će se, smatra Žižek, priključiti i Austrija.

U novoj kolumni za britanski The Independent Žižek je komentirao situaciju u zemljama s istoka Europske unije.

U središtu njegove analize jest Mađarska, odnosno njezin premijer Viktor Orban, koji je, kako piše, središnju i istočnu Europu nazvao “zonom bez migranata”.

Orban je to kazao na proslavi godišnjice Mađarske revolucije, koja je počela 23. listopada 1956. godine.

Prema Orbanovom mišljenju, navodi Žižek, zemlje središnje i istočne Europe jedine su zemlje na europskom kontinentu u kojima nema migranata i izbjeglica. 

“Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari trebali bi se ujediniti u ovom procesu”, rekao je Orban.

Kako kaže Žižek, mađarski premijer tvrdi da će svaki idući izbori u Europi pokazati da građani misle kao i on. 

Zone bez migranata kao zone bez Jevreja

Žižek zaključuje da Orbanove “zone bez migranata” i stare nacističke “zone bez Židova” imaju dodirnih točaka.

“U antisemitskoj imaginaciji Židov je nevidljivi čovjek koji vuče konce, a današnji muslimani to nisu. Oni su previše vidljivi, nikako nevidljivi”, piše Žižek.

Dalje navodi da je “kod brojnih ekstremista došlo do paradoksa u kojem dolazi do djelomičnog spajanja antisemitizma i islamofobije”. 

Kao primjer navodi Andersa Behringa Breivika, “norveškog masovnog ubojicu, koji je bio antisemit, ali je ujedno podržavao državu Izrael jer je ta država prva crta obrane od muslimanske ekspanzije”.

Breivik, zaključuje slovenski filozof, smatra da su “Jevreji OK sve dok ih nema previše”.

Nedostaje reakcija Evrope

Govoreći o Orbanovom planu da središnja i istočna Europa budu zemlje lišene migranata, Žižek nabraja imena država koje bi takvu antiimigrantsku politiku mogle provoditi te među njih svrstava Sloveniju i Hrvatsku.

Prema njegovim riječima, stvar koja najviše zabrinjava jest nedostatak reakcije iz Europe koja bi trebala ili dozvoliti pojedinim zemljama članicama da imaju svoju politiku prema izbjeglicama ili uvesti mjere protiv onih zemalja koje bi kršile zajednička pravila.

Orban je, smatra Žižek, prije nekoliko godina bio izgnanik, a sad ga “ne samo toleriraju nego on služi drugima kao model”.

“I to je vrlo uznemirujuće za Europu”, zaključio je Žižek.

Izvor: Agencije