Zjuganov i Žirinovski protukandidati Putinu

Žirinovski je poručio da vidi samo dva ozbiljna rivala na izborima, Putina i Zjuganova (EPA)

Lider Komunističke partije u Rusiji Genadij Zjuganov i predsjednik Liberalnodemokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski registrirani su u srijedu kao kandidati za izbore u martu 2012. godine, saopćila je izborna komisija.

Zjuganov i Žirinovski biće protivkandidati sadašnjem premijeru Vladimiru Putinu.

Putin je na čelu države bio u dva mandata, od 2000. do 2008. godine.

Prethodno je i lider partije Pravedna Rusija Sergej Mironov zvanično registriran kao kandidat za predstojeće predsjedničke izbore.

Žirinovski je inicirao prvu istragu zbog sumnje u izbornu prevaru na ruskim parlamentarnim izborima, tvrdeći da je na jednom biračkom mjestu pridodano gotovo 100 glasova Putinovoj stranci Jedinstvena Rusija.

Milijarder Mihail Prohorov, koji je predao kandidaturu izbornoj komisiji, mora dostaviti još dva miliona potpisa kako bi bio registriran.

Kampanja ‘predaja’

Prohorov (46) je, prema časopisu Forbes, na trećem mjestu liste najbogatijih u Rusiji, s imovinom od 18 milijardi eura.

Žirinovski je inicirao prvu istragu zbog sumnje u izbornu prevaru na ruskim parlamentarnim izborima, tvrdeći da je na jednom biračkom mjestu pridodano gotovo 100 glasova Putinovoj stranci Jedinstvena Rusija.

Žirinovski, koji sebe naziva radikalnim ruskim nacionalistom, nedavno je, najavljujući svoju kandidaturu, kazao kako će slogan njegove kampanje biti “predaja”, što će biti poruka “banditima, birokratima i korumpiranim službenicima o čemu trebaju razmisliti”.

Ruska komunistička partija, koja je najveća opoziciona stranka u zemlji, pokušat će Putinu suprotstaviti svog predsjednika Genadija Zjuganova.

Poručio je, također, da vidi samo dva ozbiljna rivala na izborima: Putina i Zjuganova.

Svjetska javnost Žirinovskog je uglavnom upoznala preko bombastičnih izjava koje su izazivale negodovanja od  prijedloga da se iz istočne Rusije isele svi Kinezi, do prijedloga nacrta zakona prema kojem bi se zabranio pobočaj ženama mlađim od 42 godine, kao i duže izbivanje iz Rusije ženama dok su u reproduktivnoj dobi.

Godine 1999. osumnjičen je za silovanje svoje kućne pomoćnice, a poznat je i po ljubljenju s homoseksualcima pred kamerama i izjavi da će Rusija, ukoliko on postane predsjednik, postati raj na zemlji za “seksualno netradicionalno orijentirane ljude”.

U knjizi Abeceda seksa, koju je objavio 2000. godine, predložio je da Rusija iz finansijske krize izađe tako što će koristiti svoje lijepe žene za prostituciju.


Zjuganov: Ovo mu je četvrti put da se natječe za
predsjedničku dužnost [EPA]

Ruska komunistička partija, koja je najveća opoziciona stranka u zemlji, pokušat će Putinu suprotstaviti svog predsjednika Genadija Zjuganova.

Zjuganov je pristupio KPSS-u 1966. godine.

U KPSS-u je obavljao brojne dužnosti, između ostalih bio je instruktor u odeljenju agitacije i propagande pri KPSS-u.

Zalaganje za kosovske Srbe

Zjuganov danas ima 67 godina, član je Politbiroa, a komuniste predvodi od početka 1990-ih.

Ovo mu je četvrti put da se natječe za predsjedničku dužnost, nakon 1996, 2000. i 2008. godine.

Godine 2004. je odustao zbog sigurnih izgleda Vladimira Putina.

Upravo je Zjuganov ranije ovog mjeseca pozvao rukovodstvo Rusije da odobri državljanstvo Srbima s Kosova koji su to tražili.

Podsjećajući da Rusija nije priznala nezavisnost Kosova, on je naveo da su Srbi na Kosovu izloženi nasilju i diskriminaciji.

“Srbi su nam bliski po jeziku, duhu i kulturi i ako žele postati državljani naše države, trebamo im pružiti ruku i podržati njihova stremljenja”, dodao je Zjuganov.

Izvor: Al Jazeera i agencije