Zlatko Saračević: Rukometne selekcije u regiji u granicama očekivanog

Očekivali smo minimalno ulazak u polufinale, što nam je bio cilj, kaže Saračević (Al Jazeera)

Zlatko Saračević, osvajač zlatne medalje sa rukometnom reprezentacijom Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1986. godine u Švajcarskoj i titule olimpijskog prvaka u dresu Hrvatske 1996. u Atlanti (SAD) pomagao je selektoru Hrvatske Lini Červaru u stručnom štabu ove selekcije na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

U intervjuu sa Saračevićem, koji je i trener Rukometnog kluba Prvo plinarsko društvo Zagreb, razgovarali smo o tome da li je zadovoljan petim mjestom Hrvatske na EP-u, kojem je ona bila drugi put domaćin nakon 2000, učinku selekcija iz regiona, činjenici da Bosna i Hercegovina nije izborila plasman na Euro, kao i ambicijama Zagreba u nastavku sezone Lige prvaka, SEHA lige i takmičenja u Hrvatskoj.

  • Kako ocjenjujete nastup Hrvatske na Evropskom prvenstvu i da li ste kao domaćin očekivali bolji plasman od pete pozicije?

– Očekivali smo minimalno ulazak u polufinale, što nam je bio cilj. Međutim, kiksali smo protiv Švedske i to smo na kraju platili neprolaskom. Konačni plasman ne možemo tretirati kao uspjeh, nego kao realnost, naglasio je Saračević. 

  • Koliki hendikep je bila povreda Domagoja Duvnjaka, jer je poslije prve utakmice protiv Srbije morao izostati do kraja Eura?

– To je bio veliki hendikep. Normalno je da ekipa koja izgubi Duvnjaka je puno slabija. Zamislimo, jednu Francusku bez Nikole Karabatića, a vidjeli smo šta je Makedonija bez Kirila Lazarova. Ali to je tako i bez toga nismo mogli.  

  • Šta je nedostajalo Hrvatskoj da osvoji medalju, bez koje je ostala na trećem uzastopnom velikom takmičenju nakon EP-a 2016, na kojem je bila treća?

– Nadovezujemo se za prethodno rečeno. Nedostajao je Duvnjak.

  • Da li ste iznenađeni zlatnom medaljom Španije, koja je prvi put postala evropski prvak u historiji?

– Iskreno, iznenađen sam da je Španija osvojila zlato i nisam je svrstavao u krug velikih favorita. Međutim, Španija je iskoristila žrijeb i sustav natjecanja, te je sa dva poraza (Danska 22:25 i Slovenija 26:31) u grupnoj fazi prošla dalje. Poslije toga, u polufinalu protiv Francuske (27:23) i finalu sa Švedskom (29:23) odigrala je odlično i zasluženo pobijedila.

  • Kako komentarišete učinak Slovenije, Srbije i Makedonije, koje su okončale nastup u drugom krugu, te Crne Gore, koja je bez bodova bila posljednja u prvoj fazi Eura? 

– Sve je to negdje u granicama očekivanog osim Slovenije, koja ima ekipu sposobnu da napravi više, tako da je ona, hajmo reći, nekako razočarala. Makedonija – odlična prvi dio, a drugi nemoćna bez Kirila Lazarova. Mislim da je Crna Gora ostvarila vrhunac, pogotovo bez Vuke Borozana najboljeg igrača, koji je, vidjelo se, nedostajao.  A Srbija, znali smo da ima fenomenalne pojedince, ali nema homogenu ekipu.

  • Šta mislite o budućnosti selekcije BiH, koja nije izborila nastup na proteklom Euru, na kojem je sudjelovalo pet reprezentacija iz nekadašnje Jugoslavije?

– Mislim da je takvo stanje u bh. savezu da ne može biti puno bolje. Nažalost, kompletna situacija u rukometu u Bosni i Hercegovini ne daje nikakve naznake da bi se moglo nešto popraviti.

  • Je li PPD Zagreb mogao ostvariti bolji domet od osmog mjesta nakon 10. kola grupe A Lige prvaka, u kojem je osvojio četiri boda, zabilježivši jednu pobjedu, dva remija i sedam poraza?

– Ne bih govorio o onome što je bilo prije nego što sam postao trener. Očigledno je bilo puno ozljeda i to se odrazilo na rezultat. Zadatak je da to pokušamo popraviti i još imamo matematičkih šansi da idemo dalje, i na tome radimo.

  • Mislite li da Zagreb može popraviti plasman u preostala četiri kola grupne faze Lige prvaka i proći u osminu finala?

– Još odlučujemo sami o sebi. Matematički, možemo proći. Imamo četiri utakmice, trebaju nam dvije pobjede i nadamo se tome.

  • Koji je cilj najbolje hrvatske ekipe u Ligi prvaka, u kojoj narednu utakmicu igra u gostima kod poljske Wisle Plock, 10. februara?

– Cilj Zagreba u svakoj utakmici je odigrati maksimalno i pokušati pobijediti, pogotovo protiv direktnog konkurenta Wisle Plock, ekipe s kojom smo kod kuće odigrali neriješeno. Imamo pravo da se nadamo i mislimo da možemo, a na terenu će se pokazati da li smo sposobni pobijediti.

  • Nadate li se učešću Zagreba na završnom turniru SEHA lige, jer zauzima treće mjesto u ligaškom takmičenju, a na Final Four idu prve četiri ekipe?

– Mislim da je to realnost i moramo biti u završnici. Sada je samo pitanje na kojem ćemo mjestu biti jer nije svejedno da li ćemo ostati treći ili biti drugi. Napravićemo sve da budemo drugi ili treći.

  • Koliko može Zagreb u SEHA ligi i ko je favorit za osvajanje titule prvaka?

– Zagreb može uvijek najviše i teži ka najboljem. Sam dolazak na Final Four je već uspjeh, a tamo kad se dođe igraju se dvije utakmice i sve je moguće.

  • Smatrate li da će Zagreb nastaviti dominaciju u Hrvatskoj, u kojoj je najbolji sa 26 naslova u svim odigranim prvenstvima?

– Normalno je da je svake godine osnovni cilj biti prvak Hrvatske i osvojiti Kup. Imamo jednog ozbiljnog konkurenta, Nexe Našice. Međutim, za sad je to uvijek završavalo na našu stranu, pa se nadam da će i dalje.

Izvor: Al Jazeera