Zlatnik iz česnice simbol zdravlja i sreće

Tradicionalno lomljenje božićne pogače u centru Beograda i ove godine je okupilo više stotina ljudi.

Svi su došli sa nadom da će biti sretne ruke i da će baš njima pripasti dio pogače u kome se nalazi zlatnik.

Vjerovanje kaže da onoga ko nađe zlatnik, odnosno paru, u takozvanoj česnici, te godine čekaju zdravlje, sreća i blagostanje.

Kako je iz Beograda izvijestila reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović, lomljenje česnice počelo je nakon obrednog okretanja, tri puta s lijeva na desno.

Djevojčice dobile dukate

“Pedeset dva kilograma teška božićna pogača za samo nekoliko trenutaka završila je u rukama stotina Beograđana. Svi su tragali za jednim od tri zlatna dukata. Među najsrećnijima bila je jedanaestogodišnja Tijana”, kazala je ona.


Božić u svijetu

To što je najmlađa kćerka dobila zlatnik, za porodicu Tijane Stevanović ima posebnu draž.

Već nekoliko godina porodično učestvuju u lomljenju česnice na Terazijama i ovo je prvi put da dukat dolazi u njihovu kuću.

Upitan čemu se nadaju u ovoj godini, Ivan Stevanović kaže: “Zdravlju i sreći – sve ostalo, snaći ćemo se kako znamo i umemo”.

Kako je kazala Milutinović, preostala dva zlatna dukata otišla su u ruke jedne petogodišnjakinje i dvogodišnje bebe, a oni koji nisu imali tu sreću utjehu su našli u ukusnoj pogači, ali i tome što su učestvovali u tradiciji.

Pogača je djelo majstora iz Unije pekara, kojima je trebalo nešto više od sat vremena da je ispeku.

Dobra i rodna godina

“Mislim da ćemo sledeće godine ovu manifestaciju još proširiti, da ćemo napraviti kulturno-umetnički program, da ćemo deliti vruću rakiju, vino, možda čak i paketiće deci”, kazao je predsjednik Unije pekara Zoran Pralica.

“Mislim da smo ove godine uspeli, da smo na nivou zadatka.”

“Česnica, ali znatno manja od ove na Terazijama, nezaobilazna je na svečanim trpezama svih koji slave Božić. Osim novčića, u nekim krajevima Srbije u pogaču se stavlja komad hrasta, komad drena, zrno žita ili pasulja, a sve u nadi da će godina biti dobra i rodna”, javila je Milutinović.

Prvo javno lomljenje božićne pogače održano je prije 22 godine i svaki put jedan ugledni pekar dobije čast da Beograđanima pokloni česnicu i pokaže svoje umijeće.

Izvor: Al Jazeera