Zlato za bh. reprezentaciju u sjedećoj odbojci

Na putu do finala, bh. tim je izgubio samo jedan set (paravolley.pl/Wlodzimierz Wawro)

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je treće svjetsko zlato nakon što je u finalnom susretu na Svjetskom prvenstvu u poljskom Elblagu bila bolja od Brazila i pobijedila rezultatom 3:1 (25:22, 20:25, 25:7, 28:26).

Aktuelnim paraolimpijskim pobjednicima i europskim prvacima ovo je bio četvrti finalni nastup na svjetskim prvenstvima.

Uz tri zlata, osvojili su jedno srebro te brončanu medalju s premijernog nastupa u Iranu, 1998. godine.

Upravo je reprezentacija Irana u dosadašnja tri finala bila protivnik bh. odbojkašima, no 2002. i 2006. godine bolja je bila Bosna i Hercegovina, a prije četiri godine Iranci.

Na putu do titule, bh. tim je ostvario svih šest pobjeda i do finala izgubio samo jedan set, i to od Njemačke u četvrtfinalu, a protiv Brazilaca već je igrao u grupnoj fazi, kada je bilo 3:0 za Bosnu i Hercegovinu.

Teže od očekivanog

U meču za zlatnu medalju Bosna i Hercegovina je teže od očekivanog slavila protiv reprezentacije Brazila, koja je u polufinalu napravila iznenađenje i svladala branitelja naslova Iran s 3:2.

Prava drama viđena je u finišu četvrtog seta, kada su Brazilci uspjeli da sačuvaju dvije meč lopte i dođu u situaciju da osvoje set, no bh. odbojkaši nisu dozvolili iznenađenje i s tri vezana poena došli do pobjede.

Na putu do finala, bh. tim je izgubio samo jedan set, i to od Njemačke u četvrtfinalu, a protiv Brazilaca već je igrao u grupnoj fazi, kada je bilo 3:0 za Bosnu i Hercegovinu.

Boje bh. reprezentacije u Poljskoj branili su Sabahudin Delalić, Asim Medić, Dževad Hamzić, Adnan Manko, Safet Alibašić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Benis Kadrić, Adnan Kešmer, Ermin Jusufović i Muhamed Kapetanović. Izbornik ekipe je Mirza Hrustemović.

Treće mjesto osvojila je reprezentacija Irana, nakon što je u borbi za broncu pobijedila Egipat s 3:0.

U ženskoj konkurenciji zlato je pripalo Kineskinjama, koje su u finalu pobijedile SAD s 3:2.

Izvor: Al Jazeera i agencije