Zlato za Ledecku u superveleslalomu kao senzacija Igara

Češka skijašica Ester Ledecka zaslužna je za najveću senzaciju na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu, nakon što je osvojila zlatnu medalju u superveleslalomu sa stotinkom prednosti ispred srebrne Austrijanke Anne Veith, odnosno jedanaest stotinki ispred brončane Lihtenštajnke Tine Weirather.

Ledecki je u dosadašnjoj karijeri najbolji plasman u Svjetskom kupu bilo sedmo mjesto u spustu u Lake Louiseu krajem prošle godine, dok je u superveleslalomu ostvarila dva 19. mjesta prošle sezone.

Ove sezone je u Svjetskom kupu ukupno osvojila sedam bodova u superveleslalomu da bi u Pyeongchangu šokirala skijaški svijet.

Mlada Čehinja je sa starta krenula kao 26. nakon što su sve favoritkinje već završile svoje utrke i smatralo se kako su medalje podijeljene.

Austrijanka Veith već je obavljala telefonske pozive i primala čestitke na obrani naslova, jer je prije četiri godina slavila u ovoj disciplini u Sočiju, čak i od predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha. 

Nastupa i u snowboardingu

Početak nastupa za Ledecku nije slutio kako bi mogla ostvariti dobar rezultat, njezina prolazna vremena do sredine staze nisu bila među najboljima, ali je fantastično odvezla donji dio ledene padine u Jeongseonu.

“Kada sam prošla ciljem mislila sam da se radi o pogreški. Mislila sam, ma u redu sada će promijeniti vrijeme, malo ću pričekati da dodaju koju sekundu na moje vrijeme. Ali, ništa se nije dogodilo, samo su svi počeli vrištati i onda sam pomislila – ovo je uistinu čudno”, rekla je Ledecka.

Zanimljivo, Ledecka će se u Pyeongchangu natjecati i u snowboardingu gdje je prema prognozama imala daleko veće izglede za odličje.

“Mislila sam da sam osvojila zlato. Za mene je veliko iznenađenje da je Ledecka mogla ostvariti ovaj rezultat, ali čestitam joj na odličnoj vožnji”, izjavila je Veth.

Razočarenje za Vonn

Weirather se osvajanjem bronce pridružila svojoj majci Hanni Wenzel i ujaku Andreasu Wenzelu kao treća osvajačica olimpijskog odličja u obitelji. Majka Hanni je osvojila dva zlata, srebro i broncu, a ujak Andreas srebro i broncu. Ova je obitelj “odgovorna” sedam od ukupno deset medalja koje je ova mala kneževina osvojila u povijesti na olimpijskim igrama.

Velika favoritkinja, Amerikanka Lindsey Vonn koja dominira brzim disciplinama u Svjetskom kupu napravila je veliku pogrešku u donjem dijelu staze zbog koje je umalo izletjela u zaštitnu ogradu i zbog nje je utrku okončala na diobi šestog mjesta sa 38 stotinki iza Ledecke.

Vonn, koja je ostvarila 81 pobjedu u Svjetskom kupu, tako je ostala na samo dvije olimpijske medalje, zlatu u spustu i bronci u superveleslalomu iz Vancouvera 2010. dok je propustila Soči 2014. zbog ozljede.

Izvor: Al Jazeera i agencije