Zločini grupe M23 uoči povlačenja

Pobunjenička grupa M23 u Kongu proglasila je primirje nakon žestokih sukoba kod grada Goma, na istoku Demokratske Republike Kongo. Vojska ih optužuje da su počinili zločine tokom povlačenja.

U grmlju pokraj bivše baze pobunjeničke skupine M23 leži nešto zlokobno. Tu je vojnik našao leš čovjeka, koji je u vrlo plitkom grobu, javlja reporter Al Jazeere Malcolm Webb.

„Očito je nedavno preminuo, ali smrad je već vrlo neugodan. Izgleda da je bio vezan, s rukama iza leđa i svezanim nogama u trenutku smrti, a iz glave mu i krvari, pa sve zajedno izgleda kao egzekucija“, kaže Webb.

Okrutna vladavina

Vojnici i seljani kažu da su u blizini vidjeli još četiri leša stavljena u jednu grabu, prije nego što su ih jake kiše zakopale blatom. Također, kažu da ih ima još u okolnom grmlju.

Sve se nalazi pokraj vojarne koju su pobunjenici osvojili prije nešto više od godinu. Samo prije nekoliko dana pobunjenici su pobjegli, a vojska se vratila u svoj objekt. Neki od pubunjenika koji su se predali rekli su da je skupina M23 ubijala zatvorenike prije odlaska.

Otkad su ih Vladine snage projerale s ovog područja – ne odgovaraju na telefonske pozive. Ljudi u selima blizu baze kažu da je život pod vladavinom M23 bio težak, a da su pobunjenici često okrutni.

Najveći kontingent mirovnih snaga UN-a na svijetu nalazi se u Kongu. Pomažu Vladi u borbi protiv M23. Ujedinjeni Narodi nisu uspjeli zaustaviti neprijateljstvo u 14 godina koliko su njihove snage ovdje, ali mirovnjaci kažu da će istražiti što se dogodilo.

„Svi znamo da su leševi pronađeni na tom području, koje je skoro godinu dana kontrolirao M23, a Vladine snage su ga preuzele tek prije nekoliko dana. Mi u UN-u hitno osnivamo tim za istragu i kad dobijemo rezultate reći ćemo vam što je otkriveno”, kaže Sy Koumbu iz mirovne misije UN-a.

I Vlada kaže da provodi istragu, ali ratni zločini su učestali u kongoanskom sukobu.

A pravda je, čini se, još veoma daleko.

Izvor: Al Jazeera