Zlostavljane porodice putnika sa leta MH730

Avion kompanije Malaysia Airlines na letu MH370 nestao je prije tačno šest mjeseci. Dvije trećine putnika bili su Kinezi. Porodice nestalih obilježile su ovaj dan okupljanjem u budističkom hramu u Pekingu. Tada je došlo do incidenta.

Jesenji festival posvećen žetvi, vrijeme kada se kineske porodice okupljaju i izražavaju zahvalnost. Ali, neki od njih ove godine neće biti sa svojim najbližima. Članovi njihovih porodica bili su putnici u avionu Malaysia Airlinesa koji je nestao 8. marta.

Šest mjeseci od njihovog nestanka obilježeno je u hramu Lama, jednoj od najpoznatijih pekinških znamenitosti, uprkos pokušajima policije da okupljanje zabrani.

“Isplakali smo sve suze. Više ne znamo šta da radimo. Izmučeni smo. Nismo dobili nikakvu naknadu ni pomoć, apsolutno ništa”, kaže Dai Shuqin.

Dai Shuqin izgubila je petero članova dalje porodice. Kaže i da je fizički zlostavljana tokom nedavnog sukoba s policijom.

Vlasti protiv iskazivanja emocija

“Jednog muškarca su pretukli. Čak je i konobarica u obližnjem restoranu plakala kad je vidjela šta se desilo. Bili su veoma brutalni”, objašnjava Shuqin.

Zhang Lishui je rekao da su napali čak i njegovog šestogodišnjeg sina kad su, prije dva mjeseca, željeli provesti noć u Centru za pomoć.

“Držao sam sina u naručju. Policajac je došao, zgrabio ga i bacio u policijsko vozilo. Dijete je bilo prestrašeno”, kaže Lishui.

Policija nije reagirala na ove optužbe. Ali, vlasti insistiraju na tome da su učinile sve što su mogle za porodice putnika.

Jedan od okupljenih čita pjesmu posvećenu nestalima. Iako je prošlo šest mjeseci, i dalje se nadaju da će ih pronaći. “Svi očekujemo da se naši najbliži vrate kući”, govori.

Vlasti ne odobravaju ovakvo otvoreno iskazivanje emocija. A policija očito gubi strpljenje. Ali, tugu i nadu da su nestali putnici živi, ne mogu ugušiti.

Izvor: Al Jazeera