Oglasi

Zlostavljanja i štrajk u tuniskim zatvorima

Aktivisti kažu da demokratija nije utjecala na razmišljanje mnogih zatvorskih čuvara.

Najmanje dvije osobe su umrle tokom štrajka glađu u tuniskim zatvorima. Grupe za zaštitu ljudskih prava izvještavaju o nehigijenskim uvjetima i rutinskim premlaćivanjima zatvorenika.

Mike Hanna izvještava iz glavnog grada Tunisa: "Česta šala na ulicama Tunisa glasi: U zemlji ima dvostruko više zatvora nego pozorišta. A brojna hapšenja nakon političkog nasilja tokom posljednjih mjeseci dovela su do porasta broja zatvorenika."

Aktivisti kažu da, iako su se zatvorski uvjeti poboljšali, demokratija nije utjecala na razmišljanje mnogih zatvorskih čuvara.

'Nije dovoljna kazna'

"Postoji shvatanje rašireno u društvima koja su prošla diktature, da zatvor nije dovoljna kazna i da oduzimanje slobode nije dovoljno. Zatvorenici također moraju platiti svojim dostojanstvom", kaže Hela Ammar, profesorica prava.

Nabil Arari je uhapšen nakon svađe s policajcima na mjestu zločina, držan je bez suđenja četiri mjeseca tokom kojih je, kako kaže, više puta pretučen, što se smatra mučenjem.

"Činjenica koja me najviše frustrira i uznemirava jeste da su neki naši ministri prošli to isto i živjeli su u prethodnom režimu. Oni poznaju te ćelije i i doživjeli su iste oblike mučenja. Ali sada štite sistem", priča Arari.

Otpuštene sudije

Ministarstvo pravosuđa kaže da su desetine sudija otpuštene, kao i više od dvadeset viših dužnosnika zatvora - ali priznaje da je proces reformi prespor.

"Tunižani očekuju da se reforme provedu čim prije, pogotovo jer još uvijek postoji nepravda. Još ne postoji socijalna pravda - vlada stav da bezbrižno gazimo tuđa prava i potrebe i da gomilamo predmete", govori Mohamed Fadhel Saihi iz Ministarstva pravosuđa.

Ovo iskreno priznanje je možda potvrda da se pozivi za dostojanstvom čuju. No, poteškoća ipak leži u rušenju ostataka prošlosti, prije izgradnje novog pravosudnog sistema u sadašnjosti.

Izvor: Al Jazeera