Zoido: Preuzimamo kontrolu nad Katalonijom ako Puigdemont bude dvosmislen

Juan Ignacio Zoido
Zoido: Ako Puigdemont odgovori dvosmisleno, to znači da ne želi dijalog (EPA)

Španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido priopćio je u subotu da će španjolska Vlada preuzeti kontrolu nad Katalonijom ako njezin lider Carles Puigdemont dvosmisleno odgovori na pitanje o tome je li proglasio neovisnost od Španjolske.

“Odgovor mora biti nedvosmislen. Mora odgovoriti ili ‘da’ ili ‘ne’. Ako odgovori dvosmisleno, to znači da ne želi dijalog, stoga će španjolska Vlada morati djelovati”, rekao je Zoido, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Premijer Španjolske Mariano Rajoy dao je Puigdemontu rok do ponedjeljka da razjasni svoju poziciju, a potom rok do četvrtka da promijeni mišljenje ukoliko inzistira na otcjepljenju, što je izglasano na referendumu održanom 1. listopada.

Puigdemont je posredstvom društvenih mreža reagirao je na ultimatum da se izjasni je li proglasio neovisnost ili će se suočiti s ukidanjem regionalne moći.

Puigdemont: Jasna poruka

“Zahtijevali smo dijalog i odgovor je bio stavljanje članka 155 na stol. Poruka je jasna”, poručio je Puigdemont na Twitteru.

Separatistički lider reagirao je na prijetnju člankom koji nikad nije pokrenut, a odnosi se na ustavnu silu kojom španjolska konzervativna Vlada prijeti da će se na nju pozvati ako do 19. listopada Puigdemont ne razjasni je li ili nije proglasio neovisnost, prenijeli su ranije agencije.

Tim člankom Vlada u Madridu mogla bi raspustiti regionalnu Vladu.

Predsjednik Katalonije u utorak je regionalnim parlamentarcima predložio da zamrznu provedbu neovisnosti kako bi se osiguralo dodatno vrijeme za pregovore sa Španjolskom.

S druge strane, španjolski premijer Mariano Rajoy odbacio je svaku vrstu dijaloga sve dok se “secesija nalazi na stolu”.

Izvor: Agencije