Zračni napad na aerodrom u Tripoliju

U udarima nije nanesena šteta aerodromu (Reuters)

Ratni avioni libijske međunarodno priznate Vlade izveli su napade na aerodrom u Tripoliju, nekoliko sati prije početka mirovnih pregovora pod okriljem Ujedinjenih naroda u Maroku.

Libija ima dvije suparničke vlade čije se snage bore za nadzor nad tom sjevernoafričkom zemljom, a haos koriste i militanti, prenosi Hina.

Libija je u srijedu zaustavila proizvodnju nafte na 11 polja zbog pogoršanja sigurnosne situacije nakon što su borci pregazili polja Bahi i Mabruk u centralnom bazenu Sirt.

U zračnom napadu na Tripoli pogođen je prazan prostor u blizini piste aerodroma Maitige, ali nije nanesena šteta i aerodrom radi normalno, rekao je predstavnik aerodroma.

Većina diplomata i stranih kompanija povukla se iz Libije tokom ljeta, kada su sukobi eskalirali.

Proglašenje vlade

Libijska zora, savez bivših pobunjeničkih brigada preuzela je glavni grad i postavila na vlast vlastitu samoproglašenu vladu.

Međunarodno priznatu Vladu i Parlament podržavaju borci iz Zintana i general Khalifa Haftar, bivši Gaddafijev saveznik koji je pokrenuo vojnu akciju protiv militanata.

Predstavnici dvije vlade sastat će se u četvrtak u Maroku pod okriljem UN-a kako bi pokušali riješiti krizu, dogovoriti uspostavu vlade nacionalnog jedinstva i prekid vatre.

Izvor blizak Vladi u Tripoliju je kazao Al Jazeeri da su dobili mandat da pokušaju dogovoriti mirovni sporazum tokom razgovora.

Izaslanik UN-a Bernardino Leon kazao je u srijedu Vijeću sigurnosti UN-a da je okončavanje sukoba u Libiji “moguće”, ali da se situacija na terenu “brzo pogoršava”.

Prethodne runde pregovora nisu bile uspješne i borbe su se samo pogoršale.

Izvor: Al Jazeera i agencije