Zračni napad na selo pod kontrolom al-Shababa

Prvi kontigent od 900 vojnika iz Džibutija stigao je u utorak da pojača mirovne snage u Somaliji (EPA)

Borbeni avion u utorak bombardirao je somalsko selo pod kontrolom boraca al-Shababa nedaleko od granice sa Kenijom, objavili su somalski vojni izvori.

Nije još moguće identificirati ko je izvršio napad na selo Hosungow, blizu područja Dobli, koje kontroliraju vlasti Somalije i kenijske trupe, kao i paravojne snage u savezu sa somalskom vladom.

No, susjedna Kenija, koja je poslala snage preko granice u Somaliju kako bi pobijedila borce al-Shababa, grupe povezane sa al-Qaedom, pojačala je vojne udare u proteklim sedmicama od početka kopnene i zračne ofanzive započete u oktobru.

„Mlazni avion je ispustio bombe oko sela, da bi se vratio poslijepodne i bombardirao na centar sela. Dijelovi sela, naročito prodavnice, gore“, kazao je stanovnik Husongowa Mohamed Gelle za novinsku agenciju Reuters.

Drugi stanovnik Bakar Hussein opisao je sličan slijed događaja, kazavši kako je avion prvo bombardirao okolinu, a potom se vratio i gađao centar sela. Stanovnici su imali različite brojeve poginulih, rekavši kako je između 12 i 24 civila izgubilo živote.

„Žrtve su odnesene domovima pošto ovdje nema bolnice“, kazao je Hussein.

Velika šteta

Glasnogovornik kenijske vojske nije bio dostupan za komentar, dok je portparol snaga somalske vlade u Dobliju Mahmud Farah potvrdio da se desio zračni udar na mjestu blizu Hosungova koga kontroliraju pobunjenici.

„Meta je bila vojna baza i kamp za obuku al-Shababa. Ne znamo koliko je ljudi poginulo, ali znamo da je nanesena velika šteta“, izjavio je Farah.

Sheikh Abdiasis Abu Musab, glasnogovornik al-Shababa, naveo je kako je letjelica za cilj imala ovu grupu u selu. Negirao je navode o poginulima iz njegovih redova, ali je kazao kako je devet civila izgubilo živote.

Kenijske trupe su ušle u Somaliju u oktobru nakon talasa kidnapovanja i prekograničnih napada za koje se terete pobunjenici koji kontroliraju velika područja južne i centralne Somalije. Kenijci su u početku napredovali dobro na južnim pograničnim dijelovima Somalije, ali su od tada usporeni zbog teških kiša i loše strategije.

Pripadnici al-Shababa su prihvatili strategiju miješanja sa stanovnicima odakle pokreću gerilske napade na Kenijce, umjesto direktnih napada. Kenija traži da njene snage u Somaliji budu uvrštene u mirovnu misiju AMISOM Afričke unije koje su locirane u Mogadišu. U utorak, prvi kontigent od 900 vojnika iz Džibutija stigao je da pojača mirovne snage.

Izvor: Agencije