Zračni udari neće promijeniti kurs sirijskog rata

Boris Johnson
Vlasti Londona obratile su se policijskoj službi koja bi trebala utvrditi postoje li elementi za pokretanje sudske istrage (EPA)

Vazdušni udari koje su izvele Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija po Siriji neće promeniti kurs sirijskog rata, izjavio je u ponedeljak britanski ministar spoljnih poslova Boris Johnson, ali je dodao da su oni način pokazivanja da je svetu dosta korišćenja hemijskog oružja.

“Veoma je bitno naglasiti da to nije pokušaj promene kursa rata u Siriji, niti je to pokušaj promene režima”, rekao je ion novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije u Luksemburgu.

“Plašim se da će se sirijski rat nastaviti ovim užasnim i mizernim tokom. Svet je, međutim, rekao: ‘Dosta nam je korištenja hemijskog oružja!'”, kazao je šef britanske diplomatije, prenosi Reuters.

Svoje objašnjenje vazdušnih udara na Siriju tokom dana trebalo bi da u britanskom Parlamentu da i premijerka Theresa May.

Odluka o udarima bez odobrenja Parlamenta

Ona poslanicima treba da objasni zašto je odluku o vazdušnim operacijama donela bez odobrenja Parlamenta i konsultacija sa poslanicima, navodi AP.

Britanska Vlada nema zakonsku obavezu da traži odobrenje od Parlamenta za vojne udare, mada je to uobičajeni postupak.

Theresa May planira, navela je američka agencija, da kaže poslanicima da su vazdušni udari na Siriju bili “u britanskom nacionalnom interesu”, kako bi se sprečila dalja patnja od napada hemijskim oružjem, kao i da je akcija imala široku međunarodnu podršku.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska u subotu su ispalile više od 100 projektila na Siriju nakon, kako navodi Pentagon, dokaza da je sirijski predsednik Bashar al-Assad odgovoran za  napad hemijskim oružjem koristeći gas hlorin.

Izvor: Agencije