Zračni udari: U Falluji poginulo 250 boraca ISIL-a

Najmanje još 60 drugih vozila uništeno u udarima iračkih i aviona međunarodne koalicije predvođene SAD-om (Reuters)

Najmanje 250 boraca ISIL-a poginulo je u zračnim napadima koje je u srijedu u oblasti Falluje izvela vojna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako prenosi Reuters, ako se te brojke pokažu kao tačne, moglo bi se govoriti o tome da je ovo za pripadnike grupe ISIL bio najpogubniji napad do sada.

Avioni od utorka gađaju stotine vozila koja napuštaju posljednje položaje pod kontrolom ISIL-a u Falluji, saopćio je Centar za koordinaciju operacija protiv grupe ISIL.

Američki vojni zvaničnici navode i da je u tim napadima uništeno više od 40 vojnih vozila, dok AFP javlja da su tvrdnje Iraka da je u zračnim napadima uništeno 260 vozila ISIL-a i to dok su bježali iz Falluje.

Glasnogovornik koordinacijskog centra rekao je da je zaplijenjena velika količina oružja i opreme, ali nije mogao precizirati koliko je boraca ISIL-a ubijeno u tim udarima.

Podrška iračkoj vojsci

Najmanje još 60 drugih vozila uništeno je u udarima iračkih i aviona međunarodne koalicije predvođene SAD-om na konvoj sjeverozapadno od Falluje, rekao je za AFP glasnogovornik Operacijske komande u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar.

Međunarodna koalicija provela je stotine zračnih napada posljednjih sedmica kako bi podržala iračke snage i njihovu operaciju da povrate Falluju, posljednje uporište grupe ISIL u Anbaru.

Iračke vlasti su u nedjelju saopćile da su potpuno oslobodile taj grad koji je bio pod kontrolom naoružane grupe od januara 2014.

Izvor: Agencije