Zračni udari u Jemenu, deseci poginulih

Jemen, Napad
U napadnu drona poginulo je troje civila i pet osoba za koje se sumnja da su pripadnici Al-Kaide (Reuters)

U zračnim napadima međunarodnih snaga pod vodstvom Saudijske Arabije na mjesto Al-Buku protiv boraca plemena Husi i pristaša svrgnutog lidera Alija Abdullaha Saleha u Jemenu, ubijeno je 60 pobunjenika.

Zrakoplovi koalicije su na autocesti Al-Buka bombardirali pobunjenike. U ovom napadu život je izgubilo 60 boraca Husa i pristalica svrgnutog lidera. 

Snage jemenske vojske uspostavile su kontrolu nad brdskim područjem Salatih, koje je smješteno u pokrajini Sada na sjeveru zemlje.

Mjesto od strateškog značaja

U toj su se regiji vodile snažne borbe u kojima je poginulo mnogo pobunjenika. Vojska je također zaplijenila veliku količinu streljiva.

Ovo podatke priopćio je ured za odnose s javnošću vlade pokrajine Sada, kako prenosi Anadolija. 

Vojska Jemana nastoji povratiti kontrolu nad Al-Bukom zbog njegovog strateškog značaja. 

Od rujna 2014. Husi i pristalice svrgnutog lidera Alija Abdullaha Saleha drže pod kontrolom više mjesta u zemlji, među kojima je i Sanaa.

U napadnu bespilotnom letjelicom (dronom) na jugu Jemena u nedjelju, za koji se vjeruje da ga je izveo SAD, poginulo je troje civila i pet osoba za koje se sumnja da su pripadnici skupine Al-Kaida, priopćili su lokalni dužnosnici, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, dužnosnik je prethodno izjavio da je vozilo osumnjičenih pogođeno te da su u napadu tri putnika poginula.

Međutim, on je, kako navodi agencija, naknadno izjavio da se u vozilu nalazilo pet osoba za koje se sumnja da su pripadnici Al-Kaide i da su svi poginuli.

Prema njegovim riječima, troje civila je stradalo u udaru drugog projektila, u trenutku kada su htjeli priteći u pomoć osobama u pogođenom vozilu.

Napad se dogodio u oblasti Al Said koja pripada provinciji Shabwa.

Pojačani napadi SAD-a

Kako agencija navodi, Washington je oštro pojačao zračne napade otkako je Donald Trump preuzeo dužnost predsjednika.

Pentagon je 3. travnja priopćio da je izveo više od 70 napada u Jemenu od 28. veljače.

Prije današnjeg napada, dva napada preko noći u utorak usmrtila su pet osoba na Arabijskom poluotoku, za koje se sumnjalo da su članovi Al-Kaide.

Washington smatra Al-Kaidu na Arabijskom poluotoku (AQAP) najopasnijom granom te grupe.

Prošlog mjeseca američki mediji objavili su da je administracija Donalda Trumpa dala nove ovlasti američkoj Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA) da izvede napade dronovima na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije