Žrtve i rast tenzija na granici Pakistana i Afganistana

Hiljade porodica bježe iz tog područja zbog borbi (EPA)

Pakistanske snage ubile su više od 50 afganistanskih vojnika i uništile pet kontrolnih punktova u žestokim borbama na spornoj granici između dvije zemlje, saopćila je pakistanska vojska, što je negirao Kabul.

Borbe su se desile u petak, na granici koja dijeli pakistansku jugozapadnu provinciju Balochistan i afganistanski Kandahar, dok su pakistanski zvaničnici prikupljali podatke za popis stanovništva.

Ubijeno je najmanje osam civila, kako su ranije saopćili zvaničnici, sedam na pakistanskoj i jedan na afganistanskoj strani.

U nedjelju je Pakistan pooštrio retoriku, rekavši da su afganistanske snage imale više gubitaka.

Kabul: ‘Lažne tvrdnje’

“Nije nam drago reći vam da je pet afganistanskih kontrolnih punktova uništeno, više od 50 njihovih vojnika ubijeno, a više od 100 ranjeno”, rekao je general Nadim Ahmad, komandant paravojnih jedinica.

“Nismo sretni zbog njihovih gubitaka, ali smo bili prisiljeni odgovoriti”, rekao je, dodavši da su ubijena dva pakistanska vojnika, a ranjeno njih devet.

Kabul je brzo demantirao ovu izjavu, nazvavši to lažnim tvrdnjama.

Reporter Al Jazeere Qais Azimy izvještava iz Kabula da su mu afganistanski sigurnosni zvaničnici na granici potvrdili da su najmanje četverica policajaca ubijena te da je jedna žena smnrtno stradala u artiljerijskom napadu pakistanskih snaga.

“Hiljade porodica bježe iz tog područja zbog borbi. Stanovnici su zabrinuti da bi borbe mogle početi svakog trenutka jer su snage sigurnosti ostale na tom području. Zato odlaze”, dodaje.

Popis stanovništva u Pakistanu

Kako tvrdi Pakistan, borbe su počele kada su afganistanske snage pucale na Pakistance koji su radili na popisu stanovništva.

Kabul tvrdi da su pakistanske snage prve pucale.

Pakistan provodi prvi popis stanovništva u 20 godina.

Procjenjuje se da u ovoj zemlji živi 200 miliona stanovnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije