Žrtve i taoci makedonskog režima

Učesnici građanskog mitinga su gromoglasnim povikom 'Idi!' zahtijevali ostavku Gruevskog i njegove vlade (AP)

Piše: Risto Popovski

Kontra – kamp šatora koji su podigli pristalice premijera Nikole Gruevskog je novo “originalno” otkriće u istoriji uličnih protesta. Kamp pristalica vlasti pred zgradom Sobranja, ilustruje nesuvislu i banalnu stranu krize, neprimerenu ozbiljnim političkim, pa i bezbednosnim tenzijama kroz koje poslednjih meseci prolazi Makedonija.

Prvi su šatore postavili protivnici premijera Gruevskog, koji su na građanskom mitingu u nedelju zatražili njegovu neopozivu ostavku. Žitelji kamp naselja ispred Vlade tvrde da će ostati u šatorima sve dok Gruevski ne ode sa vlasti.

Kamp protivnika i kontra-kamp pristalica vlasti su nova, samo naizgled zabavna, faza višemesečne krize u Makedoniji. Politički suprotstavljena kamp naselja su izraz i potvrda oštrih podela među građanima Makedonije. “Kamperi” u oba naselja, kao i oni koji ih podržavaju, su i žrtve i taoci režima i aktuelne krize koja već ima ozbiljne posledice.

‘Pada vlada’

Kamp naselje ispred zgrade Vlade, u centru Skoplja, podignuto je odmah nakon velikog građanskog mitinga koji je u nedelju (17. maja) održan na inicijativu opozicionih socijaldemokrata, brojnih nevladinih organizacija i manjih vanparlamentarnih partija. Oni su ranije najavili da će doći i ostati ispred Vlade sve dok Gruevski ne podnese ostavku.

Nedeljni miting bio je građanski, nadpartijski i nadnacionalan, što je povod da brojni komentatori ovaj događaj ocene kao istorijski. Najpre, bio je to masovan skup građana, koji su se posle devet godina vladavine Gruevskog, konačno ohrabrili i samoinicijativno izašli na ulice. To su građani koji više neće da budu žrtve režima.

Ono što su građani ranije naslućivali, samo je potvrđeno – Vlada premijera Gruevskog okarakterisana je  kao režim i totalitarna vlast.

Druga bitna karakteristika ovog mitinga bilo je ušešće pripadnika raznih nacionalnosti. Makedonci i Albanci, dve najveće etničke zajednice, koji su ranije izlazili na proteste odvojeno, sada su bili u istim redovima. Zajedno su bile istaknute makedonske i albanske zastave, a sa govornice su upućivane poruke na oba jezika.

Bio je to jasan i snažan odgovor građana na aktuelnu situaciju u zemlji, ali i na ranije pokušaje Vlade, u kojoj participira i partija Albanaca, da takozvanim kontrolisanim zaoštravanjem međunacionalnih odnosa jača svoje pozicije ili prikriva propuste.

Masovnosti građanskog mitinga svakako su doprineli afera prisluškivanja i takozvane “bombe”. Snimci koje, od kraja februara, objavljuju opozicioni socijaldemokrati svedoče o izbornim manipulacijama, kriminalu, korupciji i samovolji aktuelne vlasti. Ono što su građani ranije naslućivali, sada je potvrđeno – Vlada premijera Gruevskog okarakterisana je  kao režim i totalitarna vlast.

Organizatori kampa ispred vlade koji traže ostavku kabineta Gruevskog, pripremili su se za dug boravak. U kampu, u kome ima i dosta posetilaca, postavljena je bina na kojoj se drže govori, nastupaju muzički sastavi ili se prikazuju filmovi. Himna građanskog kamp naselja je poznata Bajagina pesma “Pada vlada”.

Naguravanje oko masovnosti

Učesnici građanskog mitinga u nedelju su gromoglasnim povikom “Idi!” zahtevali ostavku Gruevskog i njegove Vlade. Oni podržavaju predlog opozicije da se formira prelazna, ekspertska vlada, koja bi u roku koji će biti dogovoren, pripremila uslove za održavanje fer i demokratskih izbora i departizirala državne institucije.

Premijer Nikola Gruevski koji je i lider vladajuće partije VMRO DPMNE kategorično odbacuje ovu opciju, odbija čak i pomisao da podnese ostavku. On je ove stavove odlučno ponovio na partijsko-državnom kontramitingu koji je, kao odgovor na građanski protest, održan u ponedeljak (18. maja) u Skoplju.

Upoređenje koje je na osnovu satelitskih snimaka sa Googlea napravio sajt ‘Ćirilica’, pokazuje da je na građanskom mitingu bilo dvostruko više prisutnih. Čak i da to nije do kraja tačno, postoji bitna razlika u strukturi prisutnih.

Organizatorima kontramitinga bila je najbitnija masovnost, kako bi se pokazalo da Gruevski, njegova vlada i vladajuća partija imaju dominantnu podršku građana. Mediji bliski vlasti koji su se utrkivali da umanje broj prisutnih na građanskom protestu, objavili su da je partijsko-državni miting bio najmasovniji u novijoj istoriji Makedonije.

Upoređenje koje je na osnovu satelitskih snimaka sa Googlea napravio sajt “Ćirilica”, pokazuje da je na građanskom mitingu bilo dvostruko više prisutnih. Čak i da to nije do kraja tačno, postoji bitna razlika u strukturi prisutnih.

Učesnici građanskog mitinga su samoinicijativno izašli na protest, dok je učešće na mitingu pozicije bilo obavezno za članove vladajuće partije, ali i za deo zaposlenih u partiziranoj državnoj administraciji. Dobar deo njih je po unapred pripremljenim spiskovima morao da dođe na miting, jer bi u suprotnom mogao ostati bez posla.

Na mitingu pozicije, koji je održan pod motom “Makedonija snažna”, dominirali su državne i partijske zastave, patriotska i pravoslavna ikonografija. Slična je i atmosfera u “originalnom” kontra-kamp naselju, koje je, verovatno na brzinu, organizovano i još nema pravih sadržaja.

Partijski lider i premijer Nikola Gruevski, čiji je govor ocenjen kao patriotski, poručio je da je Makedonija snažna, da se ne predaje i da neće odstupiti pred “mračnim silama”. Gruevski je govorio u ime Makedonije, poistovećujući se sa državom, “zaboravljajući” na kategorične zahteve da podnese ostavku, upućene dan ranije sa građanskog mitinga.

Gruevski je ponovo kategorično negirao verodostojnost snimaka prisluškivanja koje objavljuje opozicija. Ponovio je ranije stavove da su snimci montirani, te da je lider opozicije Zaev, pijun neimenovane obaveštajne službe i da odrađuje strani scenario.

Neizvjesni pregovori

Lider opozicionih socijaldemokrata Zoran Zaev i premijer Nikola Gruevski, došli su u utorak na susret sa međunarodnim posrednicima u Strasbourg sa dijametralno suprotstavljenim stavovima. Iako je susret sa posrednicima Evropskog parlamenta trajao 10 časova, završen je bez opipljivih rezultata. Najavljeno je samo da će se pregovori nastaviti.

Kada se sve sabere i građani koji traže smenu aktuelnog partijsko-državnog režima, kao i oni koji ga podržavaju, su žrtve i taoci.

Aktuelna kriza u Makedoniji zahteva brzo rešenje, kako bi se izbegle dalje podele i zaoštravanja odnosa među građanima. Svi građani Makedonije, bez obzira na nacionalnu, partijsku ili bilo koju drugu pripadnost su i žrtve i taoci aktuelne krize, koja može da ima bezbednosne i druge neželjene posledice.

Građani, koji su izašli na miting i zahtevaju neopozivu ostavku premijera Gruevskog i njegov odlazak sa vlasti su žrtve režima. Pristalice vladajuće partije i zaposleni u administraciji koji su izašli na partijsko državni kontra miting, su na svoj način i taoci i žrtve aktuelne krize.

Kada se sve sabere i građani koji traže smenu aktuelnog partijsko-državnog režima, kao i oni koji ga podržavaju, su žrtve i taoci. Svi građani, bez obzira na političke i sve druge podele, su žrtve aktuelne krize koja mora brzo da se reši i iz koje nijedna strana ne može izaći kao apsolutni pobednik.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera