Žrtve na protestima u Egiptu zbog izbora

U Kairu su održani protesti protiv rezultata nedavno održanih predsjedničkih izbora (AP)

Na protestima protiv vojnog udara u glavnom gradu Egipta broj smrtno stradalih demonstranata povećao se na četiri, javlja Anadolija.

Na poziv pokreta Nacionalna alijansa za podršku legitimitetu Egipta, u Kairu su održani protesti protiv rezultata nedavno održanih predsjedničkih izbora.

U saopćenju ovog pokreta je navedeno da su u predgrađu Ayn Sems na istoku Kaira snage sigurnosti otvorile vatru na demonstrante.

U sukobu dvije strane snage sigurnosti su bojevom municijom usmrtile četiri osobe, među kojima i dvije žene, dok su tri osobe ranjene, piše Anadolija.

Sumnja u rezultate

Inače, veliki broj pristalica svrgnutog predsjednika Egipta Muhammeda Mursija širom Egipta održava proteste protiv tek održanih predsjedničkih izbora u toj zemlji, tvrdeći da izlaznost nije prešla 10 posto, zbog čega ne priznaju rezultate izbora.

Prema nezvaničnim rezultatima, bivši ministar odbrane Egipta, general Abdul-Fattah al-Sisi osvojio je 96,7 posto glasova, a lider egipatske ljevice Hamdeen Sabbahi 3,3 posto.

Izbornoj komisiji pristižu žalbe na regularnost izbora. Za to su predviđena dva dana, prije nego što se 5. juna objave zvanični rezultati.

Iz štaba Hamdeena Sabbahija kažu da će se žaliti na mnoge nepravilnosti zabilježene tokom izbornog procesa. Uprkos tome, Sabbahi je priznao poraz.

Izvor: Agencije