Žrtve nasilnog partnera – 700 miliona žena

Vjerovatnost da će se djevojka udati mlada dvaput je veća u porodicama koje su siromašne nego u onima boljeg materijalnog stanja (AP)

Više od 700 milijuna žena u svijetu žrtve su nasilnog supruga ili partnera, posebice u južnoj Aziji i na afričkom kontinentu, kaže se u izvješću Svjetske banke.

“Nasilje temeljeno na spolu je globalna epidemija, pogađa žene u svim regijama u svijetu”, priopćeno je iz te institucije, uz napomenu kako je ipak posljednjih godina došlo do velikog pomaka nabolje.

Prema izvješću, 43 posto žena u južnoj Aziji (Indija, Pakistan) pretrpjelo je tjelesno ili seksualno nasilje od svog partnera barem jednom tijekom života, prenosi Hina.

Postotak je samo nešto manji u subsaharskoj Africi i na Bliskom Istoku (40 posto), u Južnoj Americi iznosi 33 posto, a 30 posto u regiji istočne Azije i Pacifika, kaže se u tom dokumentu koji nema podatke za Europu.

U Sjevernoj Americi 21 posto žena pretrpjelo je nasilje od supruga ili partnera.

Što siromašniji – to brutalnije nasilje

Ako se nastavi sadašnji trend, više od 142 milijuna žena udat će se prije nego što napuni 18 godina tijekom sljedećeg desetljeća.

Već danas petina djevojaka mlađih od 18 godina u zemljama u razvoju dobije dijete, a većina smrtnih slučajeva djevojaka u dobi od 15 do 19 godina upravo je vezana uz trudnoću.

Vjerojatnost da će se djevojka udati mlada dvaput je veća u obiteljima koje su siromašne nego u onima boljeg materijalnog stanja.

Također, i nasilje je češće i brutalnije kada je riječ o siromašnim parovima.

Svjetska banka naglašava važnost obrazovanja djevojaka i mladih žena, budući da se i u ovom istraživanju pokazalo kako su one koje su slabo ili nimalo obrazovane izložene mnogo većem riziku da se moraju udati mlade, da mlade imaju djecu, budu izložene bračnom nasilju, žive u siromaštvu i nemaju pravo glasa kada je riječ o troškovima kućanstva ili brizi o njihovom vlastitom zdravlju.

Izvor: Agencije