Žrtve potresa na udaru trgovaca ljudima

Sve je više slučajeva koji ukazuju na to da žrtve travanjskih potresa postaju žrtvama krijumčara ljudi. S duge strane, Ujedinjeni narodi tvrde da to nije nova pojava, s obzirom na to da svake godine krijumčari u Indiju prebace gotovo 7.000 žena i djevojaka iz Nepala.

Na glavnoj autobusnoj stanici u Katmanduu stalno je gužva. Tu su i krijumčari ljudima koji vrebaju mlade djevojke.

Sushmita je ovdje došla nakon što joj je kuća srušena u travanjskom potresu. Čovjek koji se predstavio kao Ashok došao je u njezino selo i ponudio joj posao u Dubaiju.

“Došla sam s još deset djevojaka. Četvero u jednom, pet u drugom autobusu. Taj nas je čovjek nazvao i rekao kako je morao otići na granicu s Indijom da nam organizira smještaj preko noći”, priča ova žrtva krijumčarenja ljudima.

Seksualno roblje u bordelima

Ashok je djevojkama uzeo putovnice i rekao im da će ih dobiti kada prijeđu u Indiju. Sushmita i njezine prijateljice su spašene na putu prema granici s Indijom početkom ovog mjeseca.

“U skladu s politikom koja bi trebala štititi žene od krijumčara, ženama iz Nepala je zabranjeno da rade u mnogim državama Bliskog istoka. Međutim, aktivisti tvrde da su zbog te zabrane žene prisiljene putovati preko Indije, što ih izlaže još većem riziku. Procjene UNICEF-a navode da skoro 7.000 djevojaka i žena iz Nepala svake godine završi u Indiji”, izvještava reporterka Al Jazeere, Subina Shrestha.

Ranije su žene i djeca koje se krijumčari prebacivali iz Nepala u Indiju postajali seksualno roblje u bordelima u Indiji.

Procjenjuje se da se blizu 200.000 nepalskih državljana još nalazi u bordelima. Kako se trend mijenja, krijumčari sada djevojke odvode na Srednji istok, pa čak i u Afriku.

Nije utvrđeno povećanje krijumčarenja nakon potresa

Policijska detektivka Kiran Bajracharya i njezin kolega došli su na autobusnu stanicu u Katmanduu kako bi pratili sumnjive aktivnosti.

Otkako je potres pogodio Nepal prije četiri mjeseca, policija je presrela 246 žena i djece na putu za Indiju. Ali detektivka Bajracharya kaže kako nije utvrđeno da je potres prouzrokovao povećano krijumčarenje ljudima.

“Puno je ljudi napustilo svoje domove zbog zemljotresa. Ta mogućnost nije isključena, ali naši podaci ne pokazuju da je došlo do porasta te vrste kaznenih djela. Dakle, moramo pričekati još nekoliko mjeseci da vidimo jesu li postale žrtve, nalaze li se u takvoj situaciji ili, recimo, ako članovi njihovih obitelji shvate da su prodane”.

Sushmita kaže da je svakako htjela otići iz zemlje, bez obzira na potres. Međutim, aktivisti tvrde da će djevojke i dalje biti žrtve krijumčara ljudima, ako im Nepal zakonski ne omogući da otputuju i rade u inozemstvu.

Izvor: Agencije