Žrtve u bombaškom napadu u Bagdadu

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad (EPA)

U pretežno šiitskoj četvrti Bagdada danas je izvršen napad automobilom bombom u kojem je ubijeno najmanje osam, a ranjeno najmanje 15 osoba, saopćili su irački zvaničnici.

Automobil pun eksploziva bio je parkiran u blizini pijace voća i povrća, rekao je neimenovani policijski zvaničnik, dodavši da je u napadu ubijeno šest civila i dva policajca, dok je najmanje 15 ljudi zadobilo povrede.

Broj žrtava potvrdili su i medicinski izvori, prenosi AP.

Intenzivirani napadi

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali on ima karakteristike napada grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja je izvršila niz bombaških napada u iračkoj prijestonici tokom protekle sedmice, usmrtivši gotovo 100 ljudi, navodi američka agencija.

Samo u posljednjem napadu život je izgubilo najmanje 39 ljudi, a ranjeno ih je 57. Napad automobilom bombom izvršio je pripadnik ISIL-a na vrlo prometnom trgu u bagdadskom Sadr Cityju u ponedjeljak, objavili su ljekarski i sigurnosni izvori.

Napadač, koji je vozio kamion, uletio je na pijacu gdje se prodaje voće i povrće, a u blizini se nalazi i policijski kontrolni punkt, saopćila je policija.

Izvor: Agencije