ISIL preuzeo odgovornost za napade u Bagdadu

Grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za četiri napada automobilima bombama u Bagdadu u kojima je poginula najmanje 91 osoba, dok je 150 ljudi povrijeđeno.

U najsmrtonosnijem napadu, u vrijeme najveće gužve eksplodiralo je terensko vozilo napunjeno eksplozivom u blizini salona ljepote koji se nalazi u dobro posjećenoj tržnici u bagdadskoj četvrti Sadr City.

Najmanje 61 osoba je ubijena, a ranjeno je više od 100 ljudi.

Većina žrtva tog napada su žene, saopćili su iračka policija i bolnički izvori informativnoj agenciji Reuters.

ISIL je objavio na društvenim mrežama da je napad izveo bombaš samoubica, što je tvrdnja koju su negirali irački zvaničnici.

Novi napadi

Potom su eksplozije tri automobila bombi potresle tri distrikta u Bagdadu.U eksplozijama je ubijeno najmanje 27 ljudi, kazali su policijski izvori za Al Jazeeru.

Automobili bombe su eksplodirali na policijskim punktovima u uglavnom šiitskim distriktima Kadhimiya i Hurriyah, te u distriktu Jamiyah.

Niko nije preuzelo odgovornost za ta tri bombaška napada. Očekuje se da bi broj žrtava mogao rasti.

Agencije podsjećaju kako pripadnici ISIL-a, koji se bore protiv Vladinih snaga na sjeveru i zapadu, redovito napadaju šiitska civilna područja u glavnom gradu Iraka.

Najmanje 15 iračkih vojnika je ubijeno, a više od 40 je ranjeno u samoubilačkom napadu ISIL-a u provinciji Anbar, na zapadu Iraka.

Borci ISIL-a su raznijeli nekoliko automobila dok su se iračke snage približavale teritorijama koje kontrolira grupa ISIL.

Iračka vojska je nedavno objavila da je pokrenula vojnu operaciju kojom se treba zauzeti grad koji je pao u ruke ISIL-a 2014. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije