Žrtve u međusobnim napadima Hezbollaha i Izraela

Pripadnici libanskog Hezbollaha jutros su izveli napad na izraelsku vojnu patrolu. Napad se dogodio nedaleko od područja razdvajanja na libansko-izraelskoj granici.

Izrael je za sada potvrdio da su dva vojnika poginula, a nekoliko osoba je povrijeđeno. Nakon napada, izraelska vojska je uzvratila artiljerijskom vatrom u kojoj je poginuo jedan španski mirotvorac.

Hezbollah je, u proglasu nazvanom „Proglas broj jedan“, preuzeo odgovornost za napad na izraelsku vojnu patrolu.

„Jutros je u 11:25 grupa pripadnika Hezbollaha uništila nekoliko izraelskih vojnih vozila na okupiranom području Sheb'a. Napad je izveden raketnim oružjem pri čemu je uništeno nekoliko vozila i naneseni gubici u neprijateljskoj živoj sili“, navodi se u proglasu.

Krivokapić: Mirovnjaci iz Srbije su dobro

Pripadnici Vojske Srbije anagažovani u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Libanu su dobro i u stalnom su kontaktu sa nadležnima u Beogradu, izjavio je glasnogovornik Ministarstava odbrane i vojske Srbije Jovan Krivokapić.

On je izjavio Tanjugu da se mirovnjaci iz Srbije „nalaze na sigurnom i da trenutno u zoni operacije uvežbavaju definisane procedure za reagovanje u kriznim situacijama“.

“Neprekidno smo u kontaktu sa njima, pratimo situaciju na terenu i trebalo bi naglasiti da nam je svakako bezbednost naših mirovnjaka na prvom mestu”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, u multinacionalnoj operaciji UNIFIL u Libanu je trenutno 177 mirovnjaka Srbije. 

Nije se dugo čekalo na odgovor Izraela. Vojska je uzvratila artiljerijskom vatrom po pograničnom dijelu Libana.

Od posljedica izraelskog granatiranja poginuo je jedan pripadnik španskog kontingenta mirovnih snaga. U isto vrijeme premijer Benjamin Natanyahu upozorava na mogući još jači izraelski odgovor. 

Podrška Hamasa

„Svakome ko pokušava da nas isprovocira na sjevernoj granici, predlažem da pogleda šta se desilo u Pojasu Gaze. Tada je Hamas pretrpio najveći udarac od osnivanja. Izraelske snage su spremne da snažno odgovore u svim pravcima“, rekao je Natanyahu.

Oglasio se i Hamas koji podržava napad na izraelsku vojsku.

„Pokret Hamas smatra da Hezbollah ima puno pravo da odgovori na izraelske zločine posebno nakon napada na Kunejtiru. Izraelski vojnici na sjeveru su platili cijenu tog zločina, a to je ista cijena koju su platili zbog napada na Gazu, a sve zbog gluposti premijera Natanyahua“, kazao je Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa.

Mnogi današnju akciju Hezbollaha vide kao odgovor na napad početkam mjeseca, u kojem je u Siriji ubijen jedan od vođa tog pokreta, kao i general Iranske revolucionarne garde.

Izrael nije priznao da je izveo taj napad, ali nije ni demontovao takve informacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije