Žrtve u napadu na indijsku bazu u Kašmiru

Tenzije u Srinagaru su porasle prošli mjesec, kada je Indija objesila čovjeka iz Kašmira zbog napada na državni Parlament 2001. godine (AFP)

Pet pripadnika indijskih policijskih snaga je ubijeno, a pet ranjeno kad su dva borca otvorila vatru iz automatskog oružja na bazu rezervne policije (CRPF) na indijskoj strani Kašmira, saopćila je policija.

Borci su poslije ubijeni u sukobu u bazi pored grada Srinagara u kojem traje policijski sat posljednjih nekoliko sedmica zbog protesta i sukoba s policijom.

Zvaničnici države Džamu i Kašmira rekli su da se radilo o “samoubilačkom napadu”, te da su u njemu ranjena i tri civila.

Smrtna kazna

“Divizija CRPF-a bila je angažirana u kampu ovdje i djeca su se igrala kriketa na terenu kada su dva militanta bacila granate“, rekao je glavni policijski inspektor Abdul Gani Mir.

„Izgubili smo petoricu naših pripadnika koji su ubili napadače”, dodao je.

Pripadnici oružanih grupa su tokom 90-ih često napadali baze indijskih snaga sigurnosti u Kašmiru, poprištu dva rata između Indije i Pakistana, ali u novije vrijeme napadi gerilaca koji osporavaju indijsku vlast na tom području relativno su rijetki.

Tenzije u Srinagaru su porasle prošli mjesec, kada je Indija objesila čovjeka iz Kašmira zbog napada na državni Parlament 2001. godine.  

Vlasti su htjele zaustaviti sukobe između demonstranta i policije uvodeći policijski sat u gradu.

Izvor: Agencije