Žrtve u napadu na luksuzni hotel u Somaliji

U hotel 'Central' u centru Mogadiša uletio je automobil s bombom (Reuters)

Najmanje 11 osoba, uključujući jednog policajca, poginulo je u napadu na luksuzni hotel u somalskoj prijestolnici Mogadišu, navode policijski izvori.

Hotel Central, u samom centru Mogadiša, bio je meta napada automobilom bombom, nakon koje je uslijedila jaka puščana vatra kada su napadači navodno upali u zgradu, kazali su policijski zvaničnici.

„Čuli smo pucnjavu zgradi, bojim se da su napadači upali u hotel“, izjavio je policijski kapetan Farah Abdullahi agenciji Reuters.

Drugi policijski zvaničnik također je rekao da su napadači ušli u hotel, te da su u zgradi bili vladini ministri i parlamentarci u vrijeme napada.

Oružana grupa al-Shabab preuzela je odgovornost za ovaj napad, javlja agencija Reuters.

Raniji napad na hotel

Napad u petak bio je drugi napad na neki hotel u Mogadišu u manje od mjesec dana. Tri državljanina Somalije ubijena su 22. januara kada se na kapiji hotela raznio bombaš samoubica koji je vozio automobil. U tom hotelu je održan prijem za turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogan koji je nešto ranije stigao u Somaliju.

Somalske obavještajne službe saopćile su kako je blizu 70 članova turske delegacije boravilo u hotelu u vrijeme napada, ali da niko nije povrijeđen.

Uprkos teškim porazima prošle godine, al-Shabab i dalje vodi smrtonosnu kampanju protiv Vlade Somalije i ostaje prijetnja istočnoafričkoj regiji.

Ova oružana grupa izvela je veliki broj napada u Somaliji i susjednim državama, uključujući Keniju, čije su vojske dio mirovne misije Afričke unije (AMISOM).

Izvor: Al Jazeera i agencije