Žrtve u napadu na snage sigurnosti kod Kaira

Egipat se godinama bori s pobunama na Sinaju, koje su se pojačale nakon zbacivanja sa vlasti Muhameda Mursija (EPA)

Dvojicu pripadnika egipatskih sigurnosnih snaga ubili su naoružani napadači u pojasu Gize, na periferiji Kaira, prenose agencije.

Agencija AP javlja kako su ubijena dvojica policajaca, dok Reuters navodi da su u pitanju jedan policajac i jedan vojnik, koji su stradali dok su bili u svojim kolima.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su dvojica pripadnika snaga sigurnosti izgubila život na putu ka poslu.

Kako dodaje, pripadnici policije raspoređeni su na licu mjesta zbog istrage i potrage za osumnjičenima za napad.

Egipat se godinama bori sa pobunama na Sinaju, koje su se pojačale nakon zbacivanja sa vlasti bivšeg predsjednika te zemlje Muhameda Mursija 2013. godine.

Napad na hotel

Ogranak oružane grupe Islamska država Irak i Levant, čije je sjedište na Sinaju, preuzeo je odgovornost za niz napada u državi.

Najmanje troje evropskih turista lakše je povrijeđeno u petak u napadu koji su na hotel “Bella Vista” u egipatskom ljetovalištu Hurgada izvršili naoružani napadači, saopćila je policija i dodala da je tokom napada ubijen jedan od napadača, dok je drugi ranjen.

U napadu su povrijeđena dva Austrijanca i jedan Šveđanin, koji su zadobili povrede nožem, ali su u stabilnom stanju, izjavio je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Kaled Megahed, prenosi AFP.

Izvor: Agencije