Žrtve u samoubilačkom napadu u Pakistanu

Napad se dogodio u Jamrudu, u plemenskoj pokrajini Hiberu (EPA)

Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv u utorak ujutro ispred Vladine zgrade u plemenskom području na sjeverozapadu Pakistana, na granici s Afganistanom, pri čemu je najmanje šest osoba poginulo, a 30-ak je ranjeno, izvijestile su mjesne vlasti, prenosi Hina.

Napad se dogodio u Jamrudu, u plemenskoj pokrajini Hiberu, gdje se pakistanska vojska već godinu dana bori s naoružanim skupinama povezanim s lokalnim talibanima iz grupe Tehrik-e-Taliban Pakistan, rekao je za AFP visoki mjesni dužnosnik Shabab Ali Shah.

Šest osoba, među kojima četverica pripadnika jedinice plemenske policije, poginulo je, a 31 je ranjena, među kojima neki teško, dodao je taj dužnosnik.

Ofanziva na talibanske baze

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, koji nosi oznaku jedne od brojnih struja pakistanskih talibana koji se bore protiv civilnih i vojnih vlasti.

Pakistanska vojska je u junu 2014. godine povela veliku ofanzivu na talibanske baze u Sjevernom Vaziristanu, plemenskom području koje je više od deset godina baza brojnim pobunjeničkim skupinama, a zatim je proširila zračne udare i na pokrajinu Hiber.

Za razliku od afganistanskih talibana, koji napadaju NATO-ove snage i afganistansku vojsku, pakistanski talibani napadaju simbole pakistanske vlasti.

U tim napadima gine i velik broj civila.

Izvor: Agencije