Žrtve u smrtonosnim napadima u Bagdadu

ISIL svakodnevno izvodi bombaške napade u glavnom iračkom gradu (AP)

Najmanje osam osoba je poginulo, a 36 ranjeno u nizu bombaških napada izvedenih u petak u glavnom iračkom gradu.

Policijski čelnik Yasir Mustafa potvrdio je kako je na pet mjesta u Bagdadu poginulo osam osoba.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napade.

Agencije javljaju da članovi oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) svakodnevno izvode bombaške napade u glavnom iračkom gradu.

Pad Mosula ne znači i kraj ISIL-a

Irački dužnosnici upozorili su da bi napadi ISIL-a mogli biti u porastu nakon 17. listopada, kada je počela velika vojna akcija oslobađanja Mosula.

Potpomognute koalicijskim zračnim snagama, združene iračke snage, uključujući i Pešmerge, početkom prošloga tjedna pokrenule su ključnu vojnu operaciju za oslobađanje ovog iračkog grada, kojeg ISIL kontrolira od ljeta 2014. godine.

Američki novinari upozoravaju kako, unatoč napretku iračke vojske i moguće ofenzive na Raqqu nakon očekivanog pada Mosula, urušavanje “kalifata” na terenu neće okončati postojanje ISIL-a.

Novinar Joby Warrick, dobitnik Pulitzerove nagrade i autor knjige Crne zastave – uspon Islamske države, smatra da bi gubitak Mosula “mogao nanijeti ozbiljan, ali ne i smrtonosan udarac ISIL-u”.

“Njihova ideja će biti prisutna još dugo i bojim se da će za borbu protiv nje biti potrebne godine”, smatra Warrick.

Invazija na Irak kriva za uspon ISIL-a

Prema njegovom mišljenju, “za uspon ISIL-a kriva je američka invazija na Irak“.

“Da smo zadržali fokus na Al-Kaidi i nismo otišli ganjati [bivšeg iračkog predsjednika] Saddama Husseina, povijest bi išla drugačijim tokom i danas se ne bismo borili protiv ISIL-a, skupine koja je redefinirala ideju terorizma na globalnoj razini”, kaže Warrick.

Ukazuje na to kako je ISIL zamijenio Al-Kaidu kao “bauk”, čak i za Amerikance, jer “u popularnoj kulturi, u medijima, postoji velika fiksacija na ISIL, koji je SAD uspio isprovocirati kako Al-Kaida nikada nije”.

“Jezivi prizori pogubljenja, odsijecanja glava, zločini koje oni dnevno čine… To se uvuklo u američku psihu na način koji nije uspio čak ni Al-Kaidi”, konstatira Warrick.

Izvor: Agencije