Oglasi

Žrtve u sukobima u Istočnom Darfuru

U sukobima između plemena i južnosudanske vojske poginulo je 22 ljudi, a 25 ih je ranjeno.
Regija Samaha u državi Istočni Darfur jedna je od pet spornih pograničnih regija između Sudana i Južnog SudanaEPA

Dvadeset i dvije osobe su poginule i 25 je ranjeno u oružanim sukobima u sudanskoj državi Istočni Darfur između pripadnika plemena Al-Rizagait i Sudanske narodnooslobodilačke vojske (SPLA) Južnog Sudana, javili su sudanski mediji.

„Snage južnosudanske SPLA napale su regiju Samaha u državi Istočni Darfur i otele troje djece i šest žena, što je navelo mještane te regije da se sukobe s napadačima“, navele su kartumske novine Al-Sudani riječi Sidika Abdul-Nabija, lokalnog zvaničnika u državi Istočni Darfur, prenosi Xinhua.

„U sukobima su ubijene 22 osobe i 25 ranjeno, koji su prebačeni u bolnicu Al-Dein“, izjavio je Abdul- Nabi.

Mještani su uništili vojni logor koji pripada SPLA-u u regiji Kataki i zaplijenili su oružje i vojnu opremu od napadača, navodi se u novinskom izvještaju.

Sporna područja

Abdul-Nabi je zatražio od međunarodne zajednice da istraži incident, ponavljajući značaj obavezivanja Južnog Sudana na poštovanje mirovnih sporazuma i na suzdržavanje od napada na civile.

Regija Samaha u državi Istočni Darfur jedna je od pet spornih pograničnih regija između Sudana i Južnog Sudana.

Južni Sudan, najmlađa država na svijetu, posjeduje mnogo naoružanja iz decenijskog rata sa Sudanom, od kojeg je se odvojio, proglasivši nezavisnost u julu 2011.

Izvor: Agencije