Žrtve u sukobima za Nagorno-Karabah

Jučer je Rusija izrazila svoju zabrinutost zbog ozbiljnog rasta napetosti u Nagorno-Karabahu (AP)

Tri osobe, među kojima jedan civil, poginule su u novim sukobima na granici između Armenije i Azerbejdžana koji se bore za prevlast nad spornom enklavom Nagorno-Karabah, objavila su u petak ministarstva odbrane obje države, javljaju agencije.

„U četvrtak navečer armenski civil Vanik Gukasjan (61) ubijen je u dvorištu svoje kuće kad su azerbejdžanske snage bombardirale armenska sela na granici između Armenije i Azerbajdžana“, izjavio je glasnogovornik armenskog Ministarstva odbrane Artsrun Hovanisjan.

U odvojenom incidentu, „pripadnika vojske Nagorno-Karabaha Šekspira Akopijana (25) usmrtile su azerbajdžanske snage“ u istočnom sektoru linije borbene linije, objavilo je Ministarstvo odbrane ove separatističke azerbejdžanske regije u saopćenju.

Ministarstvo odbrane u Bakuu objavilo je da je azerbajdžanski vojnik „Farid Agajev smrtno ranjen u četvrtak u pucnjavi s armenskim snagama“ na granici.

Ruski poziv

Jučer je Rusija izrazila svoju zabrinutost zbog ozbiljnog rasta napetosti u Nagorno-Karabahu.

„Pozivamo sve strane da poduzmu efikasne mjere kako bi se smirile napetosti i izbjegli koraci koji bi mogli dovesti do eskalacije konflikta“, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksander Lukašević.

Izvor: Agencije