Žrtve u sukobu turske vojske i snaga PKK-a

Nekoliko turskih borbenih helikoptera bombardiralo je u pokrajini Sirnak položaje PKK-a (Arhiva)

Tri turska vojnika i četvorica pripadnika Kurdske radničke partije (PKK) poginuli su danas u sigurnosnim operacijama turske žandarmerije, potpomognutim helikopterima, u pokrajinama Turske koje graniče s Iranom.

U sukobima u selu Agacdibiu u pokrajini Hakkari ranjena su tri turska vojnika, a izvor u turskim oružanim snagama naveo je da su operacije u toku, prenosi Reuters.

Nekoliko turskih borbenih helikoptera bombardiralo je u pokrajini Sirnak položaje PKK-a nedaleko od planina Judi i Gabar.

Turska vlada je prije dva mjeseca ponovo pokrenula zračne udare na PKK zbog pojačanih napada ove grupe na snage sigurnosti.

Stotine poginulih

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je da će se borbe nastaviti sve dok “ne ostane nijedan terorista”.

Stotine boraca PKK-a i stotine pripadnika snaga sigurnosti poginule su otkako je prošle godine ponovo počelo nasilje nakon što je urušeno primirje iz 2012. godine, koje je trebalo okončati višegodišnji konflikt.

PKK, kojeg su Turska, EU i SAD proglasili terorističkom organizacijom, počeo je nemire 1984. u kojima je ubijeno više od 40.000 ljudi.

Prekid primirja između vlade i PKK-a, koje je trajalo od 2012. do 2015, podudara se sa ratom u susjednoj Siriji i Iraku i usponom Islamske države Irak i Levant (ISIL), grupe koja također izvodi napade u Turskoj.

Izvor: Agencije