Žrtvi prijete smrću jer je protiv zlostavljanja

Afganistanska umjetnica krije se od javnosti nakon što se usudila iskazati protest protiv seksualnog uznemiravanja. Kubra Khademi prošetala je ulicama Kabula, noseći gvozdene kalupe koji podsjećaju na golo žensko tijelo. Nakon toga primila je i prijetnje smrću.

Imala je svega četiri godine kad je napastvovana na ulici, a nakon toga bila napadnuta još mnogo puta. Sjeća se kako je poželjela da ima donji veš od željeza – dvadeset godina kasnije u javnosti je skrenula pažnju na taj problem.

Prošetala se dijelom Kabula u kojem je bila seksualno uznemiravana, no taj potez nije baš naišao na odobravanje.

“Govorili su: ‘Udari je, udari je, šta to radi!?’ Neki su me vrijeđali, a neki pitali zar me nije stid. Motociklista mi govori: ‘Zar te nije sram da ističeš svoje intimne dijelove?'”, govori Khademi.

Neko iz gomile gađao je kamenjem. Umjetnica se sada skriva. Kaže kako Afganistanke cijeli život neko štipa i dira.

Podrška muškaraca

Prema podacima Ujedinjenim narodima, zlostavljanje u Afganistanu normalna je pojava. Iz UN-a ističu kako je osam od deset Afganistanki proživjelo neku vrstu fizičkog, psihološkog ili seksualnog nasilja.

Prava žena veća su nego prije deset godina, kada su na vlasti bili talibani, no ta promjena nije brza. Jedna grupa muškaraca prošle sedmice tražila je da se prestane sa seksualnim zločinima.

“Povedite računa o Afganistankama, jer to su naše sestre i naše majke. Ne optužujte ih i ne prijetite im”, kazao je demonstrant i student Faiz Ahmad.

Oni se ne moraju skrivati. Kubra je, pak, primila prijetnje smrću. Navodno je iz straha za život morala napustiti Kabul.

Izvor: Al Jazeera i agencije