Zuckerberg neće pred britanske zastupnike

Britanski zastupnici poručuju da i dalje žele razgovarati i sa Zuckerbergom, makar i posredstvom videolinka (EPA)

Šef Facebooka Mark Zuckerberg neće odgovarati na pitanja britanskih zastupnika o tome kako su podaci milijuna korisnika završili u rukama tvrtke Cambridge Analytica, stoji u pismu koje je poslala ta društvena mreža. 

Zuckerberg će umjesto sebe pred Odbor za digitalno, kulturu, medije i sport poslati svog direktora za tehnologiju Mikea Schroepfera ili direktora za proizvode Chrisa Coxa.

Odbor, koji je od Zuckerberga tražio da pošalje nekoga iz vrha Facebooka, još nije komentirao odgovor tvrtke. 

Zuckerberg se prošlog tjedna ispričao za greške Facebooka i obećao snažnije korake kako bi ograničio pristup informacijama trećim stranama. Skandal s Cambridge Analyticom pogodio je tu društvenu mrežu na obje strane Atlantika. 

Zastupnici: ‘Želimo razgovarati i sa Zuckerbergom’

Službenica Facebooka za Veliku Britaniju rekla je zastupnicima da će Schroepfer i Cox bolje odgovarati na njihova pitanja. 

“Facebook u potpunosti shvaća razinu javnog i parlamentarnog interesa za ova pitanja i podržava vašu vjeru da se njima moraju pozabaviti na najvišim razinama tvrtke, oni koji su na visokim pozicijama”, napisala je Rebecca Stimson, kako prenosi Hina.

“Zuckerberg je zbog toga osobno zatražio od jednog od svojih zamjenika da budu dostupni za svjedočenje pred Odborom”, zaključuje se u pismu. 

No, britanski zastupnici i dalje žele ispitati šefa Facebooka. 

“Želimo razgovarati i sa Zuckerbergom”, rekao je Damian Collins, koji vodi Odbor, dodavši kako to može biti i posredstvom videolinka.

Informacije 50 miliona korisnika preuzete bez pristanka

Facebook je meta kritika otkad je suosnivač kompanije Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio prikrivenom novinaru da su informacije od gotovo 50 milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihovog pristanka i potom, navodno, korištene u kampanji Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Cambridge Analytica koristila je aplikaciju koju je razvio ruski profesor Aleksandar Kogan, koji predaje na Cambridgeu i u Sankt Peterburgu.

Facebook je ranije priopćio da je 2015. doznao da je Kogan dao podatke tvrtki Cambridge Analytica i da je tada potvrdio da su osobni podaci bili izbrisani, što se pokazalo netočnim.

Izvor: Agencije