Zuckerberg pred Kongresom: Moja greška, žao mi je

Jedna od najvećih grešaka je to što nismo na vrijeme identifikovali ruske operacije 2016. godine, rekao je Zuckerberg (EPA)

Izvršni direktor kompanije Facebook Mark Zuckerberg rekao je danas u svjedočenju pred Kongresom da je napravio grešku i da mu je žao što Facebook nije uspio da zaštiti svoje korisnike i njihovu privatnost.

U uvodnoj riječi pred Kongresom, gdje svjedoči o skandalu sa firmom za analizu podataka Cambridge Analytica, Zuckerberg je kazao da je sada jasno da nisu uradili dovoljno da spriječe da se ovakve stvari koriste i u loše svrhe. 

“Mislim i na lažne vijesti, vanjsko miješanje u izbore i govor mržnje. Nismo dovoljno široko gledali na našu odgovornost i to je bila velika greška. To je bila moja greška i žao mi je”, rekao je Zuckerberg.

Strano mješanje u izbore

Upitan o tome šta Facebook radi da spriječi strano miješanje u izbore, Zuckerberg je rekao da mu je to jedan od “najviših prioriteta”.

“Jedna od najvećih grešaka je to što nismo na vrijeme identifikovali ruske operacije 2016. godine”, kazao je.

Facebook se našao pod velikim pritiskom nakon što je otkriveno kako su podaci miliona korisnika završili u rukama konsultantske firme Cambridge Analytica, nakon što je uzbunjivač rekao listu Guardian kako su podaci oko 50 miliona korisnika Facesbooka uzeti bez njihovog znanja i iskorišteni u radu te kompanije za kampanju američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Izvor: Agencije