Zuckerberg se izvinio zbog skandala sa Facebookom

Mark Zuckerberg: Sada je jasno kako nismo učinili dovoljno da spriječimo da se ova sredstva koriste na nečiju štetu (AP)

Izvršni direktor kompanije Facebook Mark Zuckerberg poručio je Kongresu Sjedinjenih Američkih Država kako ta društvena mreža nije dovoljno učinila da spriječi zloupotrebu i izvinio se, prenose agencije.

“Sada je jasno kako nismo učinili dovoljno da spriječimo da se ova sredstva koriste na nečiju štetu”, naveo je on u pisanom saopćenju, koje je objavio Komitet Zastupničkog doma SAD-a za energiju i privredu.

“Nismo dovoljno široko sagledali našu odgovornost, i to je bila velika greška. To je bila moja greška i žao mi je. Ja sam osnovao Facebook, ja njime upravljam i ja sam odgovoran za ono što se ovdje dogodi”, dodao je on.

Svjedočenje pred Kongresom

Također je naglasio kako će velike investicije Facebooka u sigurnost “značajno utjecati na našu profitabilnost koja napreduje”.

Zuckerberg će se u ponedjeljak sastati s američkim zastupnicima uoči dvodnevnog svjedočenja pred Kongresom, koje će početi u utorak.

Dionice Facebooka porasle su 1,7 posto ma berzama tokom dana.

Facebook se našao pod velikim pritiskom nakon što je otkriveno kako su podaci miliona korisnika završili u rukama konzultantske firme Cambridge Analytica, nakon što je uzbunjivač rekao listu Guardian kako su podaci oko 50 miliona korisnika Facesbooka uzeti bez njihovog znanja i iskorišteni u radu te kompanije za kampanju američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Izvor: Agencije