Žučna rasprava o budžetu Crne Gore

Crnogorski Parlament već drugi dan raspravlja o prijedlogu budžeta za narednu godinu. Vlast smatra da je milijarda i 260 miliona eura realana, dok opozicija optužuje da predloženi budžet pogađa najugroženije. Raspravu je dodatno rasplamsala najava Vlade da će 2013. godine smanjiti plate zaposlenih u javnoj upravi te da će penzije biti zamrznute.

Reporterka Al Jazeere Milica Milutinović izještava kako rasprava drugog dana u Parlamentu Crne Gore protiče nepromijenjeno.

„Isti su komentari kao i dan ranije. Opozicija budžet naziva ogledalom pohlepe vlasti i kaže da je restriktivan, dok vlast govori da je on realan i jedino moguć u ovom trenutku“, javlja reporterka Al Jazeere iz Podgorice.

Porez na zarade

Crna Gora nema dovoljno novca, a radnika ima viška.

Kako ne bi otpuštala zaposlene u javnoj upravi, Vlada predlaže da u narednoj godini poveća porez na njihove zarade sa devet na 12 posto.

„Taj limit koji se neće teretiti kriznim porezom je 400 eura bruto zarade. Sve iznad toga će se kroz poreske propise oporezovati sa nova tri procentna poena“, kaže Radoje Žugić, ministar finansija Crne Gore.

Novi porez osjetit će svi koji imaju platu preko 270 eura. Naprimjer, onima sa primanjima od 300 eura država bi mjesečno uzimala 14 eura, odnosno 168  godišnje, a onima sa 450, mjesečno po 21 eur.

Krizne mjere podrazumijevaju i smanjenje plata poslanicima od sedam posto, manje zarade regulatornim agencijama, a na udaru su i čelnici državnih preduzeća.

„Naknada za predsjednika Upravnog odbora definiše do prosječne zarade u Crnoj Gori, članovima odbora 50 odsto prosječne zarade, kao i da se definiše plata izvršnih direktora na dva odsto prosječne zarade u državi“, objašnjava ministar finansija.

Kukavički potez 

Prosječna zarada u državi je 480, a penzija 280 eura. Država planira zamrznuti penzije i pomoći samo najugroženije. Cijelim paketom mjera ide se na uštedu od 30 miliona eura, što je trećina planiranog deficita budžeta. I dok vlast tvrdi da je budžet realan, opozicija ga smatra kukavičkim.

„Kukavički u smislu da mu nedostaje hrabrosti, vizije, čega god hoćete. Nedostajuća sredstva su skoro 214 miliona eura, znamo kako ćemo doći do njih, nekim, očigledno, zaduživanjem opet kod banaka“, kaže Goran Danilović iz Demokratskog fronta.

„Najaviti u ovom trenutku zamrzavanje penzija, smanjenje plata, je rizičan potez i smatram da može izazvati određene socio-ekonomske bune“, kaže Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije.

Crnogorski budžet za 2013. godinu planiran je na 1.260.000.000 eura i predviđa rast ekonomije od 2,5 posto. Najveći problemi su deficit državne kase od stotinu miliona eura i rast javnog duga koji će dostići 55 posto bruto društvenog proizvoda. Da bi se planirano realiziralo država će se morati zadužiti 250 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera