ZunZuneo: Američka mreža na Kubi

Nije tajna da mladi Kubanci žude za pristupom društvenim medijima koje imaju njihovi vršnjaci u svijetu. Tamo se sada čuju optužbe kako Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) to otvoreno eksploatira sa mrežom ZunZuneo, sličnom Twitteru.

Kako izvještava AP, to im je pošlo za rukom kroz komplicirani sistem takozvanih paravan-kompanija osnovanih u inozemstvu, a sve kako bi zavarali kubanske vlasti.

Washington kaže da tu nema nikakvih skrivenih motiva.

“Ponavljam, ovo nije program za špijuniranje. Ovo je samo jedan od naših brojnih napora da ohrabrimo slobodan tok informacija, pogotovo u zemljma koje su zatvorene“, kaže Jay Carney, sekretar za medije Bijele kuće.

Kako se tvrdi, ideja je da se prvo formira baza korisnika kroz nekontroverzne materijale, prije nego što se pokrenu politički provokativne poruke.

Opsjednutost Kubom

Mreža je prvi put testirana u Havani u septembru 2009. tokom humanitarnog kocerta kolumbijskog pjevača Juana. Kubanci tada nisu znali da se mreža finansira američkim novcem.

Kubanci kažu da u ovome nema štete koju Amerikanci nisu i ranije pokušavali da nanesu Kubanskoj vladi. Ali, sveobuhvatnost ovog otkrića je izvan svega što je viđeno posljednjih godina. Zato se pritisak na Sjedinjene Američke Država ovdje dramatično povećao.

Mreža ZunZuneo, što je izraz u slengu kojim Kubanci opisuju zvuk ptičijeg cvrkuta, napravljena je nakon što je jedan radnik kubanskog telekoma otkrio pola miliona podataka korisnika jednog od najkontroliranijih komunikacijskih sistema na svijetu.

„Ovo je samo još jedan primjer onoga što se događa posljednjih 50 godina. Amerika je toliko opsjednuta Kubom da ne može kontrolirati potrebu da je promijeni i donese ono što ona smatra ekonomijom“, kaže historičar William Blum.

USAID sada sve teže pronalazi partnere za provođenje svojih programa.

Njegov razvoj, koji zavisi od plaćanja miliona dolara istim onim vlastima koje je navodno pokušavao oslabiti, postao je gotovo nemoguć od sredine 2012.

Ali, politička cijena ovih otkrića tek će doći na naplatu.

Izvor: Al Jazeera