Zvanična ostavka gradonačelnika Maribora

Odluka Kanglera nakon niza protesta na kojima su građanih zahtjevali da se on povuče.

Slovenija, Demonstracije, Protesti, Maribor, Franc Kangler
Građani Maribora smatraju da su sigurnosne kamere sredstvo za prikupljanje novca, a ne mjera za poboljšanje sigurnosti saobraćaja [Reuters]

Gradonačelnik slovenskog grada Maribora Franc Kangler u ponedjeljak je i zvanično podnio ostavku, kako je i najavio 6. decembra, poslije niza protesta na kojima su građani tog grada zahtijevali da se on povuče, optužujući ga za navodnu umiješanost u korupciju.

Kako je javila slovenska agencija STA, Kangler je u ponedjeljak rekao medijima da je zvanično podnio ostavku, navodeći da je o tome obavijestio i mariborsku gradsku skupštinu.

Nekoliko hiljada Mariborčana izašlo je na više protesta tokom novembra i decembra, zahtijevajući odlazak Kanglera sa mjesta gradonačelnika.

Okidač za proteste

Poslovni sporazum gradskih vlasti sa jednom privatnom firmom o postavljanju 30 kamera za nadgledanje saobraćaja širom grada bio je okidač za proteste protiv Kanglera u novembru, nakon kojih su se demonstracije protiv vladajućih političkih elita proširile i na ostale gradove u Sloveniji.

Građani Maribora smatraju da su sigurnosne kamere sredstvo za prikupljanje novca, a ne mjera za poboljšanje sigurnosti saobraćaja.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.