Zvaničnici iz regije na samitu u Tirani

Samit posvećen borbi protiv nasilnog ekstremizma na kojem učestvuju i zvaničnici zemalja sa Balkana (EPA)

Samit se održava kao dio inicijative američke administracije u borbi protiv nasilnog ekstremizma u Evropi, putem kojeg se vrbuju borci za rat u Iraku i Siriji.

Samit posvećen borbi protiv nasilnog ekstremizma na kojem učestvuju i zvaničnici zemlja sa Balkana, danas se održava u Tirani, glavnom gradu Albanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na samitu učestvuju čelnici ili predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova kao i predstavnici vjerskih zajednica zemalja regiona.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, predvodi delegaciju BiH na Regionalnom balkanskom samitu posvećenom borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Albanski ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri, na otvorenju je izjavio  da održavanje samita u Albaniji najbolje pokazuje značaj koji Tirana pridaje problemu nasilnog ekstremizma.

Istakao je kako je nasilni ekstremizam globalni problem koji podjednako predstavlja problem za sve zemlje.

Albanija primjer međureligijskog suživota

“Albanija u saradnji sa saveznicima djeluje u borbi protiv nasilnog ekstremizma. Iako nasilni ekstremizam u balkanske zemlje dolazi s vana, to ne znači da isti problem nećemo imati i u našoj regiji. Zato trebamo poduzeti mjere predostrožnosti prema ovom problemu”, rekao je Tahiri.

Napomenuo je da je Albanija primjer kada je u pitanju međureligijski suživot.

“U našoj zemlji postoje oni koji iz brojnih razloga podupiru nasilni ekstremizam. U tom smislu najveća uloga je na vjerskim liderima kako bi se borili protiv nasilnog ekstremizma i izgradili umjereni sloj u našem društvu”, kazao je albanski ministar.

Podsekretarka SAD-a za pitanje civilne sigurnosti, demokratiju i ljudska prava Sarah Sewall je kazala da je nasilni ekstremizam globalni problem koji zahtijeva globalni odgovor putem međudržavne saradnje.

Naglasila je da u globaliziranom svijetu terorizam ne poznaje granice napominjući kako i za zemlje Zapadnog Balkana predstavlja veliki problem na koji se mora obratiti pažnja.

Regionalni balkanski samit posvećen borbi protiv nasilnog ekstremizma traje dva dana.
Samit se održava kao dio inicijative američke administracije u borbi protiv nasilnog ekstremizma u Evropi putem kojeg se vrbuju borci za rat u Iraku i Siriji.

Izvor: Agencije