Zvaničnici: Između putničkog aviona i rakete S.Koreje 10 minuta

Pentagon je izrazio zabrinutost zbog potencijalne opasnosti (Reuters)

Komercijalni let kompanije Air France proletio je pored mjesta gdje je pala sjevernokorejska interkontinentalna balistička raketa samo deset minuta prije njenog pada, saopćili su američki zvaničnici.

Prema pisanju ABC Newsa, avion francuske kompanije, koji je u petak letio od Tokija do Pariza, bio je u potencijalnoj opasnosti dok je letio iznad Japanskog mora, a na njemu se u tom trenutku nalazilo 323 putnika.

U saopćenju dostavljenom ABC-u, kompanija Air France je navela da kompanija stalno analizira potencijalno opasne zone preleta i shodno tome prilagođava planove leta.

Kako su naveli, zone sjevernokorejskih proba ne “miješaju se ni na koji način sa Air Franceovim letovima” i let je izveden bez bilo kakvog prijavljenog incidenta.

Analize potencijalno opasnih zona

“Štaviše, u saradnji sa zvaničnicima Air France stalno analizira potencijalno opasne zone preleta i prilagođava svoje planove leta”, navodi se u saopćenju kompanije.

Međutim, Pentagon je izrazio zabrinutost zbog potencijalne opasnosti koje raketa može napraviti komercijalnim letovima u regionu.

“Raketa je letjela kroz prometan zračni prostor koji koriste komercijalne kompanije. Raketa je uletjela u taj prostor, a pala je u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu i oblast koju koriste trgovci i ribari”, izjavio je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

Izvor: Agencije