Zvaničnici Kosova o Vučiću: Imali smo međunarodnu podršku

Kosovski zvaničnici tvrde da su za uskraćivanje dozvole Vučiću da ide u Banje imali podršku međunarodne zajednice (EPA)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izrazio je u nedjelju razumijevanje za “opravdanu reakciju” veterana Oslobodilačke vojske Kosova protiv posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Dreničkom kraju, te poručio da razumije i razočaranje Srba u selu Banje zbog toga što je Vučić onemogućen u posjeti.

“Kao predsjednik Kosova, razumijem reakciju građana Drenice koji su izrazili opravdani revolt protiv posjete. Ovo pokazuje da su bol i ratne rane još uvijek svježe. Međutim, kad se trudimo oko mira i pomirenja, protesti i blokiranje puteva nam uopće ne pomažu”, naveo je Thaci na Facebooku i dodao da stoga razumije i razočaranje stanovnika srpske zajednice u selu Banje zbog toga što je Vučić spriječen u namjeri da ih obiđe.

“Svi se moramo držati i pokazati minimalnu ljudsku kulturu, ljudsko razumijevanje i komunikaciju”, naveo je Thaci.

On je istovremeno pozdravio odluku kosovske Vlade da otkaže posjet Vučića selu Banje. Thaci se na Facebooku oglasio nakon što je predsjednik Srbije odustao od posjeta Banjama. 

Kosovski premijer Ramush Haradinaj je ranije saopćio da je zbog novih okolnosti i sigurnosti građana i delegacije Srbije kosovska Vlada odlučila otkazati Vučićevu posjetu Dreničkom kraju.

Međunarodna podrška kosovskim vlastima

Vučić je svejedno pokušao otići u Banje no nakon što ga je kosovska policija zaustavila vratio se u Mitrovicu.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli izjavio je da vlada u Prištini ima međunarodnu podršku za otkazivanje današnje posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića opštini Skenderaj/Srbica, gdje je trebalo da obiđe srpsko selo Banje.

Pacolli je za list Koha ditore kazao da je zajedno sa kosovskim premijerom Ramushem Haradinajem jutros donio odluku o povlačenju dozvole date predsjedniku Srbije Vučiću za odlazak na područje Drenice.

Upitan da li očekuje odgovor sa srpske strane, Pacolli je rekao da ne bi trebalo da ga bude.

On je dodao da je Vlada u Prištini kontaktirala također i međunarodnu stranu koja je upoznata s ovom odlukom i od koja je, prema tvrdnji Pacollija, Vlada dobila podršku.

Izvor: Agencije